Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Οι "Πρώτοι εκ των Πρώτων" και οι ...έσχατοι

Αναζήτησα στο Διαδίκτυο μίαν είδηση και την βρήκα μόνο σε μια οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα την Greekmoney. Αναφέρομαι στην, ομολογουμένως θετικότατη ενέργεια εκ μέρους της Eurobank, βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου κάθε Νομού της χώρας η οποία πραγματοποιείται κάθε χρονιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», που καθιέρωσε από το 2003 η Eurobank EFG.
Δεν ισχυρίζομαι πως ανέτρεξα στο σύνολο του Τύπου, αλλά σε όσες έψαξα δε βρήκα ένα μονόστηλο που να αναφέρεται στο γεγονός αυτό. Και δε με ενδιαφέρει το τι έχει στο πίσω μέρος του …εγκέφαλου της η Eurobank υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα, παρά μένω στην ηθική –και υλική ίσως, δεν γνωρίζω- επιβράβευση της προσπάθειας αυτών των παιδιών, όχι μόνο να πετύχουν αλλά και να ξεχωρίσουν.
Η φετινή βράβευση έγινε στην Παλαιά Βουλή, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008, όπου εκτός από τον κ. Παπούλια, ο οποίος επέδωσε τα βραβεία σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και είχε και έναν καλό λόγο να πει στο καθένα, παρευρέθη και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ε. Στυλιανίδης.
Αυτόματα μου γεννήθηκαν δύο απορίες: …οι «Πρώτοι εκ των Πρώτων». Αυτές οι νέες και οι νέοι πιθανόν να κερδίσουν και υποτροφίες για τις σπουδές του, ίσως και υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Πολιτεία άραγε θα τους αναζητήσει μετά από κάποια χρόνια, αφού περατώσουν τις σπουδές τους, για να τους αξιοποιήσει; Υποτίθεται πως κτίζει επενδύοντας πάνω σ’ αυτά τα παιδιά «…τα οποία μπορούν να απλώσουν τα φτερά τους, να σηκώσουν στην πλάτη τους την Ελλάδα σε νέους ορίζοντες, εκεί που όλες οι προηγούμενες γενιές αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν να οδηγηθεί ο τόπος μας…» όπως τόνισε και ο Υπουργός. ‘Η μήπως, περατώνοντας τις σπουδές τους θα μπουν κι αυτά στη …λίστα των ανέργων πτυχιούχων;
Απορία δεύτερη: …και οι έσχατοι. Γιατί τα ΜΜΕ δεν αφιέρωσαν λίγο, ελάχιστο από το χρόνο τους σ’ αυτά τα παιδιά; Θα μου πείτε, υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα θέματα, ιδίως αυτό σ' αυτό το διάστημα με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Και όμως, όταν πρόκειται για …βανδαλισμούς στα σχολεία, για ….προκλητικά βίντεο με πρωταγωνιστές μαθητές, για καταλήψεις σχολείων, για έκτροπα σε εκδρομές και γενικά για θέματα σκανδαλοθηρικά ή βίας με πρωταγωνιστές μαθητές, γι αυτά βρίσκουν χρόνο, αφιερώνουν ρεπορτάζ, δείχνουν εικόνες. Εάν αυτή είναι η δημοσιογραφία σας κ.κ. δημοσιογράφοι, να τη βράσω. ΜουΜουΕδες, έ, ΜουΜουέδες!

Η αφορμή γι' αυτή την ανάρτηση μου δόθηκε εξ αιτίας της βράβευσης μιας μαθήτριας του σχολείου μου, μιας μαθήτριας πρότυπο, μιας κοπέλας με ήθος και αξιοπρέπεια, μιας κοπέλας που αγάπησε το σχολείο και τους καθηγητές του, μιας αξιολογότατης κοπέλας, της Σοφίας Χριστάκη (κι ας με συγχωρέσει που δημοσιεύω το όνομά της χωρίς να ζητήσω την άδειά της) την οποίαν θα συνοδεύουν οι ευχές μου και οι ευχές όλων των μελών του Συλλόγου Καθηγητών του σχολείου της. Τυχεροί οι γονείς της που ευτύχησαν να έχουν κόρη τους τη Σοφία. Γι αυτά τα παιδιά-μαθητές, αξίζει κανείς να εργάζεται και να παλεύει στο δημόσιο σχολείο.
Σοφία, σ’ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε κάθε καλό στον κόσμο ετούτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: