Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008

«Έξυπνο σχολείο» και... άλλες εξυπνάδες

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα κι 'Εγραψα: από τον ημερήσιο τύπο


Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα εφαρμοστούν σε νέα και παλαιά σχολικά σχολεία

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε στην κυβερνητική επιτροπή τα σχέδιά του για την κατασκευή του λεγόμενου «έξυπνου σχολείου» το οποίο θα ενσωματώνει εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οικολογικές τεχνολογίες στα υπάρχοντα κτίρια και τους αύλειους χώρους (αντικατάσταση των πλαστικών μερών με ξύλο, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξοικονόμηση ενέργειας με τη ρύθμιση των φώτων, με τηλερυθμιζόμενη θέρμανση, με οικολογικά παράθυρα). Οι τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στα νέα αλλά και τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια.
Επίσης παρουσίασε «μια πλατφόρμα καινοτόμου πολιτικής στον χώρο της εκπαίδευσης υπό τον τίτλο: «Έλληνας, Πολίτης της Ευρώπης - Ελληνας, Πολίτης του Κόσμου». «Μια πολιτική η οποία θα πατάει πάνω σε πέντε δέσμες μέτρων για την ανθρωποκεντρική, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την πολυγλωσσία, την ελληνομάθεια και τη γλωσσομάθεια, την ψηφιακή σύγκλιση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό» όπως είπε.

Μη γελάτε. Είναι αλήθεια, μην πω, πραγματικότητα. Το "έξυπνο" σχολείο είναι ad portas. Αφού το παρουσίασε, λέει το δημοσίευμα, στην κυβερνητική επιτροπή. Ο Υπουργός έφα ex cathedra. Σας παρακαλώ, λίγος σεβασμός στο κ. Υπουργό δε βλάπτει. Θα μου πείτε, δεν έχουν κάνει αυτός και όλοι οι άλλοι προκάτοχοί του τα πιο απλά πράγματα για το σχολείο και θα κάνουν το ….έξυπνο σχολείο; Απάντηση μάλλον υπάρχει. Ab aeterno, οι …έξυπνοι υπουργοί δεν ασχολούνται με τα απλά και τα αυτονόητα αλλά με τα άλλα, τα σύνθετα και τα …έξυπνα. Ξεκινάνε ...amaximis ad minimas.

'Εχω σε αποκλειστικότητα και σε πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση τα σχέδια από τα "έξυπνα" σχολεία που πρόκειται να κατασκευαστούν στην επικράτεια. (Διότι, μ' αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, αν δεν επιστρατεύουμε και το χιούμορ, θα πρέπει να αρχίσουμε να ουρλιάζουμε σαν το ...Ταρζάν).

Υ.Γ.1: Τρομάζω στην ιδέα ότι αυτά τα "έξυπνα" σχολεία αν λειτουργήσουν με το υπάρχον υλικό θα ....παράγουν "πανέξυπνους" απόφοιτους. Αλλά dum spriro spero!

Υ.Γ.2: Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το παραπάνω θέμα από τον Αναστάσιο Ματσόπουλου με τίτλο " Kαλό το «Έξυπνο» Σχολείο αλλά Τι Κάνουμε με τα Έξυπνα Παιδιά του Σχολείου;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: