Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Βουλή των ...επιλεγμένων Εφήβων


«Ως πότε θα θλίβομαι και θα φοβάμαι; Επιτέλους, είμαστε το μέλλον,
προστατέψτε τα όνειρά μας».
«Κανένας λόγος σας δεν θα χαθεί στα πρακτικά της Βουλής. (σ.σ. καλέ τι μας λες;). Η Πολιτεία θα προσέξει όσα είπατε και θα αφουγκραστεί τους προβληματισμούς σας, θα ακούσει τις επισημάνσεις σας» (σ.σ. πες μας κι’ άλλα, κι’ άλλα…), διαβεβαίωσε (σ.σ. πριτς) ο πρόεδρος της Βουλής, τους «έφηβους βουλευτές», αποχαιρετώντας τους από βήματος της Ολομέλειας. «Καταλάβατε την αξία του διαλόγου μέσα από τους κανόνες (σ.σ. ναι, όπως εσείς οι μεγάλοι). Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ελευθερία λόγου (σ.σ. την οποία διακριτικά εμείς επιλέγουμε) αλλά και χωρίς περιορισμούς χάριν της ελευθερίας του άλλου» (σ.σ. την οποίαν ελευθερία φροντίζουμε να ..περιορίσουμε), είπε χαρακτηριστικά. (σ.σ. και σχολίασα ο ...υποφαινόμενος)
Ο πρωθυπουργός, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να αγωνίζονται για οράματα και ιδανικά. Τόνισε πως άκουσε με προσοχή τις καίριες επισημάνσεις τους και δήλωσε πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων έχει μεγάλη σημασία. Γιατί οι νέοι που συμμετέχουν μεταφέρουν τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς της γενιάς τους. «Ας μη γελιόμαστε, η συμμετοχή στα κοινά, των πολιτών, των ενεργών πολιτών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Αλήθεια, πώς «εκλέγονται» οι έφηβοι βουλευτές; Δυστυχώς δεν εκλέγονται. Δεν εκφράζουν τους συμμαθητές τους αλλά επιλέγονται από Αυτούς που θα τους …φιλοξενήσουν (…Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" λειτουργεί και συντονίζεται υπό την εποπτεία και την ευθύνη ειδικής επιτροπής εκπαιδευτικών και προσωπικοτήτων…) (*1)
Συμμετέχουν σε διαγωνισμό συγγραφής κειμένου ιδεών, τα κείμενα διορθώνονται …κεντρικά και μέσα απ’ αυτά επιλέγονται οι «βουλευτές». Άρα εκ των προτέρων είναι γνωστές οι απόψεις τους και το τι θα καταθέσουν στην ολομέλεια. (…οι προβληματισμοί, οι απόψεις και οι προτάσεις κάθε μαθητή που μετέχει στο πρόγραμμα, περιέχονται στην ατομική γραπτή εργασία του…) (*2)
Προς Θεού. Δεν τα βάζω με τους «έφηβους βουλευτές». Με τον …επιτήδειο τρόπο με τον οποίον …κάποιοι τους επιλέγουν. Για να μην ανακατώσουν τα λιμνάζοντα νερά. Αλλά οι «έφηβοι βουλευτές» δεν χαμπαριάζουν –γι’ αυτό άλλωστε είναι έφηβοι. Τους –μας- τα ψέλνουν, πολύ πολύ κομψά. Οι «ώριμοι βουλευτές», άλλοτε το παίρνουν …πρέφα και κάνουν την …πάπια, ενώ τις περισσότερες φορές …αγρόν αγόραζαν.

Ποιες όμως είναι οι ΑΓΩΝΙΕΣ και οι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ των «εφήβων βουλευτών»;

Οι «έφηβοι βουλευτές» εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για τα μεγάλα θέματα του τόπου, για όσα εκείνους απασχολούν, αλλά και έκαναν προτάσεις και απαίτησαν λύσεις. Στην ατζέντα τους μπήκαν η Παιδεία, η μάστιγα των ναρκωτικών, το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, η μάστιγα των τροχαίων, η ανεργία, η προστασία του περιβάλλοντος, η βία, η έξαρση της εγκληματικότητας, η αδυναμία τήρησης των νόμων αλλά και η δημόσια διοίκηση, η θέση της γυναίκας στα κοινά, το μεταναστευτικό ζήτημα, το σύστημα Υγείας, το Κυπριακό, όπως επίσης και η προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα για την ένταξή της στην ΕΕ. Δηλαδή ΟΛΑ τα καίρια θέματα, μ’ αυτά με τα οποία ΔΕΝ ασχολούνται οι «ώριμοι» συνάδελφοί τους.
ΥστερόΓραφο. Ο θεσμός να συνεχιστεί. Οι έφηβοι να αποκτούν εμπειρίες. Αλλά, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής τους. Να μην επιλέγονται αλλά να εκλέγονταιμέσα στα σχολεία- από τους συμμαθητές τους ανά περιφέρειες, όπως άλλωστε και οι …συνάδελφοί τους βουλευτές. Να ακουστεί και ο «έφηβος» του …15, ή της βάσης του …10, μαζί με το συμμαθητή του …18 και του …20. Όλοι κάτι θα έχουν να πουν, κάτι να εκφράσουν, κάτι να δηλώσουν.
(*1), (*2): από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Βουλής των Εφήβων

Δεν υπάρχουν σχόλια: