Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

'Ασυλο

Το άσυλο, το οποίο ως θεσμός δημιουργήθηκε μετά την πτώση της χούντας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παραβιάζεται ασύστολα σήμερα. Είναι άσυλο ναρκωτικών, πλασιέ, κακοποιών, αλλά πάντως όχι ιδεών.
Είμαι απ’ αυτούς που θεωρούν πως δεν πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, αλλά που πιστεύουν και απαιτούν να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι. Ποιοι είναι αυτοί:


Σύμφωνα με τον νόμο 1268/82, τρεις είναι οι περιπτώσεις άρσης του ασύλου:

  • Το άσυλο αίρεται αυτοδικαίως όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα και αδικήματα κατά της ζωής.
  • Το άσυλο αίρεται με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής ασύλου, που συνιστάται από τον πρύτανη, έναν εκπρόσωπο του διδακτικού προσωπικού και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η παραπάνω ομοφωνία, συγκαλείται η Σύγκλητος, η οποία αποφασίζει μόνον με την ειδική πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών.


Εντός των ιδρυμάτων αναφέρονται πολλές φορές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, σεξουαλικών επιθέσεων, κλοπών, καταστροφής δημόσιας περιουσίας με ανυπολόγιστη οικονομική ζημία, εμπρησμοί κ.τ.λ. Όλες όμως οι παραπάνω πράξεις μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε «καταφύγιο» για συγκεκριμένες παράνομες ομάδες, αλλά δεν υπάγονται στα λεγόμενα αυτόφωρα κακουργήματα με άμεση συνέπεια να μην τιμωρούνται. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Δεν είναι ανάγκη να τα απαριθμήσουμε. Η λύση λοιπόν είναι μόνο μία. Να εφαρμοστεί ο νόμος και ο καθένας από τους εμπλεκόμενους να αναλάβει την ευθύνη του. Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν. Τελεία και παύλα.

2 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Καλή χρονιά!

Μα αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα: ποιος είναι πρόθυμος ν' αναλάβει τις ευθύνες του;

phlou...flis είπε...

@Πάνο: σε καλωσορίζω στο φτωχικό μου. Μάλλον το μπαλάκι το χάσαμε