Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα

Συνταγματολόγος δεν είμαι μα ούτε και νομικός, αλλά ξεφυλλίζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδας και σταματώ στο άρθρο 16 και διαβάζω: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (παρ. 2) . Ενώ στην παρ. 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται σαφώς πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου...».
Παρά ταύτα και η μια και η άλλη διάταξη παραβιάζονται από το ίδιο το κράτος, από την ίδια την πολιτεία. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας με το νόμο για τα κολέγια παραβίασε ευθέως την παράγραφο 5 του αφού ανωτατοποίησε τα ιδιωτικά κολλέγια. Ενώ με πρόσφατη εγκύκλιο για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών «η παιδεία παύει να αποτελεί τη βασική αποστολή του κράτους τουλάχιστον ως προς την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους (την Ελλήνων) σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Αν καταλαβαίνω καλά, ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης της «επικρατούσας θρησκείας της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ...» (άρθρο 3 παρ. 1), διάταξη η οποία είναι θεμελιώδης (δεν αναθεωρείται).
Συμπεράνουμε πως, σε αυτό τον τόπο όταν οι απλοί νόμοι παραβιάζονται από τους απλούς πολίτες αυτοί λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ όταν το Σύνταγμα κατά κανόνα παραβιάζεται από τους πολιτικούς, εν προκειμένω από την πολιτεία, αυτή ουδέποτε λογοδοτεί. Υπάρχει Σύνταγμα στην Ελλάδα και οφείλουν οι πάντες να το τηρούν και να το σέβονται. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ισχύει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος το οποίο την υπεράσπισή του αφιερώνει στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Στην προκειμένη περίπτωση, όσοι δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιδράσουν με νόμιμα μέσα, δε δικαιούνται να σιωπούν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν η μόνη παραβίαση, για τα κολέγια έχουν εντολή από Βρυξέλες και όταν μιλούν η Βρυξέλες το Σύνταγμα και η νόμοι του κάθε κράτους καταργούνται, να γίνουμε Ευρωπαίοι τέλος πάντων.

phlou...flis είπε...

@kos_vas: παντού οι Βρυξέλες