Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Σχολικά κυλικεία ή φορέας χρηματοδότησης;

1. Έλεγχος από τους γονείς για τις τροφές στα κυλικεία
Υπουργική απόφαση καθορίζει, μεταξύ άλλων πως …αρμόδιοι να ελέγχουν το είδος των προϊόντων που διατίθενται στην καντίνα του κάθε σχολείου θα είναι και οι γονείς, αφού στο εξής θα μπορούν να συστήνουν «επιτροπή ελέγχου». Πολύ καλό το μέτρο και το επικροτούμαι.

2. Τα έσοδα θα διατίθενται στα σχολεία
Επίσης, στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται πως …οι εισπράξεις από τη λειτουργία των κυλικείων θα αποτελούν έσοδο της αρμόδιας σχολικής επιτροπής και θα διατίθενται για την κάλυψη ή τη συμπλήρωση των δαπανών λειτουργίας του σχολείου.. Μα νομίζω πως αυτό ισχύει και σήμερα. Αλλά εδώ υπάρχει μία …παγίδα. Το κράτος μεταθέτει την …επιχορήγηση των σχολικών μονάδων στα παιδιά και τους γονείς τους μέσα από τα κυλικεία των σχολείων.
ΥΓ. Στο σχολείο που υπηρετώ και στις καταλήψεις του Οκτωβρίου, ένα από τα αιτήματα των μαθητών ήταν η μείωση των τιμών του κυλικείου.

2 σχόλια:

Panos είπε...

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν οι ίδιοι τι πρέπει να τρώνε ή αν το ξέρουν δεν το εφαρμόζουν. Γι' αυτό νομίζω ότι το σχολείο θα έπρεπε να παίζει ενεργό ρόλο στη σωστή ενημέρωση και προαγωγή υγιεινής διατροφής δεδομένου ότι έχουμε ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό διαβητικών παιδιών στην Ευρώπη.

ΥΓ. Όταν η κόρη μου παίρνει μαζί της πολύσπορα κουλούρια για κολατσιό οι συμμαθητές της τη κοροϊδεύουν λέγοντας ότι αυτά είναι για δίαιτα και ότι είναι πολύ λεπτή. Όταν πήγαινα εγώ σχολείο κοροϊδεύαμε (χαζομάρα μας βέβαια) τους χοντρούς.

phlou...flis είπε...

@panos: Τώρα που σε διαβάζω, σκέφτομαι πόσο δίκιο έχεις!
Και τα δικά μου παιδιά, προ αμνημονεύτων χρόνων, κόψαν το σάντουιτς που τους ετοιμάζαμε για τους ευνόητους λόγους