Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Λογική vs Συναίσθημα ή Λογική + Συναίσθημα



Στο σύγχρονο και πολύπλοκο περιβάλλον που ζούμε, τα εφόδια με τα οποία πρέπει να είναι οπλισμένα τα νέα στελέχη της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες και όχι η …παλαιότητα, το συνδικαλιστικό …παρελθόν και οι πολιτικές …γνωριμίες. Οι διοικούντες για να είναι οι ίδιοι αλλά και οι «επιχειρήσεις» τους –Δ/νσεις Εκπ/σης, Γραφεία Εκπ/σης, Σχολές Μονάδες- λειτουργικές θα πρέπει να διαθέτουν πρώτα από όλα τις εξής ικανότητες/δεξιοτεχνίες:
- Να έχουν όραμα για την εκπαίδευση την οποία να μεταφέρουν σε όλους τους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
- Να έχουν έμπνευση, να είναι διορατικοί και να μπορούν να προβλέπουν.
- Να είναι οι ίδιοι ευέλικτοι,, και να διαθέτουν συνθετική αλλά και αναλυτική σκέψη για να μπορούν να προσαρμόζονται στις κοινωνικο–οικονομικές αλλαγές και να προσαρμόζουν αντίστοιχα την στρατηγική και του στόχους της εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα.
- Να δημιουργούν σωστό κλίμα στην «επιχείρηση» έτσι ώστε το εργασιακό περιβάλλον να συντελεί στην απόδοση των εργαζομένων.
- Να αξιοποιούν ευέλικτα τις ικανότητες των εργαζομένων.
- Να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ομαδική συμμετοχή των εργαζομένων στην επίτευξη των στόχων της «επιχείρησης».
- Να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους στην ανάληψη πρωτοβουλιών.
- Να συντελούν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων με την συνεχή επιμόρφωση, εάν και εφόσον βέβαια και οι ίδιοι επενδύουν στην δια-βίου μάθηση.

Πέραν όμως από την λογική, την γνώση και τις δεξιοτεχνίες, και ένα άλλος παράγων μπορεί να ρυθμίζει με επιτυχία τις σχέσεις -εργαζομένων με εργαζόμενους και εργαζομένων με διοίκηση- και τα αποτελέσματα. Ο παράγοντας αυτός είναι το συναίσθημα και ταυτόχρονα η διαχείριση του συναισθήματος. Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, δεν κυβερνάται μόνο από λογική σκέψη. Αντίθετα, η διάθεση είναι αυτή που βοηθάει στη σύνθεση της σκέψης. Ο εγκέφαλος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να επεξεργάζεται τα συναισθήματα μαζί με τη λογική.
Το συναίσθημα και η διαχείρισή του θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στον εργασιακό χώρο για την αύξηση της αποδοτικότητας, την δημιουργία καλού εργασιακού κλίματος, την καλή κοινωνική εικόνα της «επιχείρησης» και την επίτευξη τελικού αποτελέσματος. Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των στελεχών της εκπ/σης, θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης ολόκληρης της «επιχείρησης» για να υπάρχει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη την θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης και να στριμώξουμε το συναίσθημα εκεί όπου το απορρίπτει η λογική; Πρώτον, με την δημιουργία κατάλληλων εργασιακών χώρων και εργασιακού περιβάλλοντος δίδοντας προτεραιότητα στις ανθρώπινες αξίες και ανάγκες και έμμεσα προσδοκώντας την ανταπόδοση. Δεύτερον, δημιουργώντας και σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία να εστιάζονται στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των στελεχών στον εργασιακό τους χώρο.


Ξεκάθαρο είναι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε μόνο με το συναίσθημα. Η λογική μαζί με το συναίσθημα είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Αλλά Γνώσεις, Λογική Και Συναίσθημα είναι το πιο ...καυτό τρίποντο για την αποτελεσματική διοίκηση των κάθε λογής …Επιχειρήσεων.

Συμπέρασμα: η λογική υπάρχει για να ικανοποιεί τα συναισθήματα, αλλά αποφασίζεις με το συναίσθημα και δρας με την λογική.

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση που έδωσε μια άλλη ανάρτηση, του KitsosMitsos

3 σχόλια:

Spitogata είπε...

Θα κάνω το κείμενο σου copy - paste και θα το στείλω στον "πρόεδρο"! (Δεν έχει σημασία ποιόν πρόεδρο...)

θα ανοίξουν τα μάτια του, θα με αναβαθμίσει και θα με βάλει επιτέλους σε εκείνη την θέση που θα αποδίδω πιο πολύ.

Όχι, όχι δεν είναι η διευθηντική!

Καλημέρα

phlou...flis είπε...

@spitogata: άντε, καλή τύχη και...αναβάθμιση. Και...μνήσθητί μου όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου...
Καλό απόγευμα

KitsosMitsos είπε...

Ας μην απορούμε. Όλα αυτά είμαστε οι άνθρωποι. Λογική και συναίσθημα σε αναλογίες.
Από τα μεγαλεία της ανθρώπινης φύσης.