Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Βρήκαν παπά, θάβουν και ζωντανούς;

Διαβάζω, Ακούω, Βλέπω πως …Απροσμέτρητες οι καταστροφές στα ΑΕΙ από τους καταληψίες. Σε «κρανίου τόπο» μετέτρεψαν οι καταληψίες τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Κατεστραμμένα εργαστήρια και γραφεία, βαμμένους τοίχους αντίκρισαν οι διοικήσεις του ΕΜΠ, του ΟΠΑ και της Νομικής Αθηνών.
Είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης και εξακριβωμένη καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά τις ημέρες των πρόσφατων ταραχών. Ορισμένοι πρυτάνεις διστάζουν να δημοσιοποιήσουν την ακριβή εικόνα των καταστροφών, προφανώς γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παθητική τους στάση και την ατολμία τους.
Αρχίζω να υποψιάζομαι πως …συμφέρει κάποιες πρυτανικές αρχές αυτή η κατάσταση. Μέσω των ζημιών που προκαλούν οι καταληψίες, μπορούν εύκολα να καλύπτουν-δικαιολογούν αδικαιολόγητους προϋπολογισμούς-ισολογισμούς, δικές τους δαπάνες, δικές τους σπατάλες, δικές τους λοβιτούρες, δικά τους ένοχα …αποτυπώματα. Γιατί τα ανάλογα …ίχνη που άφησαν –και αφήνουν- οι πρυτάνεις, είναι πάμπολλα.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Συγκρότηση ΔΣ ΕΛΜΕ Λάρισας

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ νομού Λάρισας μετά τις αρχαιρεσίες της 17ης Δεκεμβρίου, αλλά … Δύο μέλη απουσίαζαν δικαιολογημένα και τα υπόλοιπα δεν είχαν …όρεξη να μπουν σε συζήτηση και, πολύ περισσότερο, σε ψηφοφορία για τη συγκρότηση του προεδρείου. Έφυγαν άπραγοι αλλά ανανέωσαν το ραντεβού τους για το βράδυ της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου, όπου και συμφώνησαν να συζητήσουν επί της συγκρότησης του προεδρείου.

Να δούμε, θα προχωρήσουν σε συγκρότηση του ΔΣ και Εκλογή Προέδρους ή θα μιμηθούν την ΕΦΕΕ ή ακόμη ακόμη και τις Εξεταστικές Επιτροπές με τα πολλά πορίσματα επί της μίας υπόθεσης. Οψόμεθα, αλλά και δεν κοπτόμεθα!

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Πρώτα τα παιδιά!

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα, μου 'Αρεσε και το Αναδημοσιεύω: Πρώτα τα παιδιά, του Κωστα Καλλιτση, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Δεν καταλαβαίνετε γιατί βγαίνουμε στους δρόμους. Διαδηλώνουμε για να λησμονούμε τον φόβο μας». (Λόγια ενός νέου διαδηλωτή)
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά διαισθάνονται πως τους ετοιμάζουμε ένα άνυδρο αύριο, με λιγότερες ευκαιρίες. Το προμηνύει η σημερινή δηλητηριώδης αξιακή ατμόσφαιρα. Σκεφτείτε πόσους ρύπους έχει αναπνεύσει ένας σημερινός 17χρονος: Από τις συζητήσεις που έγιναν σε όλα τα σπίτια, στα 14 έμαθε ότι κάποιοι μπορούν να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις – ακόμα και του πρωθυπουργού! Στα 15, έμαθε ότι παράγοντες με εξουσία δοκίμασαν να κλέψουν τις συντάξεις των γονιών του. Στα 16, έμαθε ότι ο παπάς ίσως δεν είναι «ο δικός του», αλλά ένας κλέφτης δημόσιας περιουσίας με συνεργούς κάποιους υπουργούς. Στα 17, συγκλονισμένος έμαθε ότι πρέπει να φυλάγεται από τους φύλακες – μπορεί να τον σκοτώσουν. Η κατάρρευση των αξιών στον δημόσιο χώρο, οι απειλές των ναρκωτικών και του AIDS, φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μείγμα με τα υποδείγματα των δικών μας ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών.
Εκπληκτα μάς ακούν να εκτοξεύουμε χυδαιότητες από τις εξέδρες των γηπέδων ή μάς βλέπουν να πιάνουμε το τιμόνι και να ορμάμε στον ατυχή προπορευόμενο αναβοσβήνοντας τα φώτα, «ξεκουμπίσου, ρε, να προσπεράσω!». Τραυματίζονται βαριά όταν, με τη στάση ζωής, τα «διδάσκουμε» ότι η επιτυχία ταυτίζεται με τα «φράγκα», ο αμοραλισμός είναι προϋπόθεση για να «φτιαχτείς» ή, πάλι (η άλλη όψη του νομίσματος...) όταν μάς βλέπουν να παραλύουμε στην οσμή της οικονομικής δυσπραγίας και να ψευδίζουμε ασυναρτησίες για τον «κωλότοπο». Και ασφαλώς μάς υποψιάζονται όταν επιδιώκουμε να εξαγοράσουμε τις έναντί τους οφειλές μας, με ακριβά μοντελάκια παιγνιδιών ή ρούχων (αξίας ίσης με δίδακτρα αρκετών μηνών σε ένα ωδείο-που-δεν-τα-πηγαίνουμε).
Για να είμαστε ειλικρινείς, ως κοινωνία χρωστάμε στα παιδιά.
Χωνέψαμε τέσσερα κοινοτικά πακέτα, χωρίς να φτιάξουμε δομές που θα βελτιώνουν το δικό τους αύριο, αποφεύγοντας τα κοπιαστικά (αύξηση παραγωγικότητας, βελτίωση ανταγωνιστικότητας κ.ά.) Ως κράτος, καταναλώνουμε με δανεικά και εν ψυχρώ παραπέμπουμε τους ξένους τραπεζίτες στις δικές τους γενιές. Αρνούμαστε να κοστολογήσουμε το φυσικό περιβάλλον, αυταπατώμενοι ότι είναι «φτηνή» η ενέργεια και «φτηνά» τα νερά, ταχυδρομώντας στην ωριμότητα των παιδιών μας το κόστος της δικής μας εγκληματικής σπατάλης και αμέλειας.
Θέμα χρόνου είναι, τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν τα ζούσαμε εμείς – όπως νόμιζαν. Μάλλον εμείς ζούσαμε σε βάρος τους.
Λοιπόν, μακάρι τα παιδιά μας να εξεγερθούν, βρίσκοντας τον δικό τους δρόμο μακριά από τις συμπληγάδες του «βολέματος» και των «κουκουλοφόρων». Ισως έτσι μας υποχρεώσουν να αλλάξουμε, να αλλάξουμε και ως κοινωνία, ώστε να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες προτεραιότητες και να θέσουμε σε πρώτη γραμμή τη μείωση της ανείπωτης ανισότητας σε βάρος τους. Να συμφωνήσουμε σε μία νέα προτεραιότητα, την κατάργηση της άδικης διανομής σε βάρος τους, και να υιοθετήσουμε με τρόπο αδιαμφισβήτητο μια αρχή από την οποία θα απορρέουν όλες οι επιμέρους συμπεριφορές και πολιτικές μας: Την αρχή «πρώτα τα παιδιά».

Υπουργού ΠΕΠΘ το 2ο ανάγνωσμα

Επίθεση «φιλίας» με το μαθητικό κίνημα επιδιώκει ο υπ. Παιδείας με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απέστειλε σήμερα προς όλα τα σχολεία να διαβαστεί στους μαθητές.
«Το υπ. Παιδείας είναι έτοιμο να εξετάσει τις προτάσεις των μαθητών και να τις υιοθετήσει. Είναι έτοιμο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε το 2009 να είναι πραγματικά ένα έτος παιδείας» αναφέρει το μήνυμα του κ. Στυλιανίδη το οποίο εκπαιδευτικοί παράγοντες το ερμηνεύουν ότι η κυβέρνηση φοβάται νέο ξέσπασμα της νεολαίας μετά τις γιορτές γι αυτό και αναζητά τρόπους προσέγγισης με τους μαθητές.
Ειδικότερα το μήνυμα του υπ. Παιδείας έχει ως εξής:
"Τις μέρες αυτές ζήσαμε ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα της νέας γενιάς και κυρίως των μαθητών. Έκλαψαν για το χαμένο συμμαθητή τους, καταδίκασαν τη βία, αρνήθηκαν να συμπράξουν με αυτούς που επιδιώκουν συχνά να τους χρησιμοποιήσουν ως ασπίδες ή να τους στρατολογήσουν σε ιδέες που απέρριψε και απορρίπτει η ελληνική δημοκρατική κοινωνία.

Διεκδίκησαν πάνω απ’ όλα μια καλύτερη παιδεία. Μια παιδεία που την αξίζουν, μια παιδεία που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε η ζωή για τα νέα παιδιά στο μέλλον να είναι πολύ καλύτερη.
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προσεγγίζει με σεβασμό τη νέα γενιά και είναι έτοιμο να την ακούσει. Είναι έτοιμο να εξετάσει τις προτάσεις της και να τις υιοθετήσει. Είναι έτοιμο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε το 2009 να είναι πραγματικά ένα έτος παιδείας.
Για το λόγο αυτό ξεκινάει ένα διάλογο. Ένα διάλογο που θα διαμορφώσει νέες προϋποθέσεις για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα ποιοτικότερο Νέο Λύκειο, για ένα πιο ανοιχτό και εξωστρεφές Πανεπιστήμιο, που θα οδηγεί στην αγορά εργασίας και σε μια καλύτερη ζωή.
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πιστεύει ότι τον κόσμο μας και την πατρίδα μας τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Αυτόν τον κόσμο λοιπόν, θα πρέπει να τους τον επιστρέψουμε καλύτερο και την πατρίδα μας ισχυρότερη.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε και θα το πράξουμε, γιατί αυτοί θα ζήσουν μέσα στο αύριο που σήμερα σχεδιάζουμε. Άρα πρέπει να έχουν κυρίαρχο λόγο στο πώς πρέπει να είναι αυτό το αύριο.
Το 2009 ευχόμαστε ολόψυχα να είναι έτος δημιουργικό, υγιές και ειρηνικό.
Το 2009 πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι έτος παιδείας.
Γιατί η παιδεία δυναμώνει τους Έλληνες, η παιδεία αλλάζει την Ελλάδα.
Χρόνια πολλά
".

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Υπουργού ΠΕΠΘ το …ανάγνωσμα, μέρος 1o

Τί σου είναι η πολιτική …ευελιξία (κι ας μη σε βολεύει η πολιτική σου …κορμοστασιά), η ωραιοποίηση της δημόσιας εικόνας σου (κι ας είναι αυτή στραπατσαρισμένη από …άστοχες ενέργειές σου σε κρίσιμες ώρες), η …δημοκρατική σου ευαισθησία (κι ας είναι μόνο για τα …μάτια των μίντια), η δημόσια σου εικόνα (κι ας μη σ' ενδιαφέρει πως, άλλο τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας). Αναφέρομαι στον κο Ατσαλάκωτο, τον υπουργό της Παιδείας ντε.


Τι έκανε λοιπόν ο κος υπουργός πριν λίγες μέρες, σε ομιλία του στη Βουλή (20/12); Συντάχθηκε με τις μαθητικές κινητοποιήσεις (προσέξτε, τις μαθητικές και μόνον) και χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένο το ξέσπασμα των μαθητών. «Οι μαθητές μας απολύτως δικαιολογημένα ξεχύθηκαν στους δρόμους. Δεν έκαναν πολιτική. Δεν υπηρέτησαν σκοπιμότητες. Δεν υποτάχθηκαν σε ιδιοτέλειες. Ξέσπασαν, έκλαψαν για το χαμένο συμμαθητή τους, κατήγγειλαν τον απερίσκεπτο ειδικό φρουρό και διεκδίκησαν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως «πίσω από αυτούς κάποιοι έκαναν πλιάτσικο και κάποιοι άλλοι επιδίωκαν να τους στρατολογήσουν καθιστώντας τους βαποράκια ξένων ιδεών. Ιδεών που τις απορρίπτει η δημοκρατική ελληνική κοινωνία». Κατήγγειλε δε κάποιους άλλους πως με τη συμπεριφορά τους επεδίωξαν να διασύρουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, δείχνοντας ότι δεν είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία αλλά η χώρα της απορρύθμισης, του μηδενισμού, της άρνησης. Συνέχισε δε λέγοντας πως, κύριος στόχος αυτών των κύκλων με το σκεπασμένο πρόσωπο είναι η μεταφορά της έντασης από το δρόμο στο σχολείο. Και έκλεισε την ομιλία τους τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη Βία και το μηδενισμό να περάσει από το δρόμο στα Σχολεία».


Με άλλα λόγια, …έγλυψε τους εξεγερμένους μαθητές (φοβούμενος συνέχιση των διαδηλώσεων-καταλήψεων και μετά τις γιορτές), θεώρησε τις διαδηλώσεις τους όχι πολιτικές (και άρα δε στρέφονται κατά της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης), οι διαδηλώσεις τους αφορούσαν και μόνο την οδύνη τους για τον αδικοσκοτωμένο συμμαθητή τους (άρα δεν έχουν ουσιαστικά κάποια αιτήματα που αφορούν την παιδεία και το μέλλον τους, δεν κατάλαβε ότι αυτή η δολοφονία ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα ενώ τα αίτια είναι βαθειά), τους διαχώρισε από τους πλιατσικολόγους, τους ακραίους, τους μηδενιστές, τους κουκουλοφόρους, τους παρακινούμενους (και μάλιστα από ξένες ιδέες- ποιους να εννοεί;).
Χαρακτήρισε το δολοφόνο ειδικό φρουρό …απερίσκεπτο, ουσιαστικά δίνοντάς του μία άφεση αμαρτιών αφού χωρίς «περίσκεψη» έστρεψε το όπλο του κατά ενός 15χρονου (και δε με ενδιαφέρει αν το όπλο ή το χέρι ήταν προτεταμένο κατά του μαθητή ή αν η σφαίρα εποστρακίστηκε ή τι άλλο) δολοφονώντας τον. Δηλαδή, η «περίσκεψη» πού ήταν, ποια θα ήταν;
Άραγε τι μένει; Να δικαιολογήσει τις χαμένες διδακτικά μέρες και ώρες, να καταργήσει τις απουσίες αυτές και να καθιερώσει ως ετήσια σχολική εκδήλωση τις διαδηλώσεις-καταλήψεις για να …ξεσπούν οι μαθητές από τα άγχη, το στρες, την πίεση και τις αγωνίες τους και να αθωώσει τον «απερίσκεπτο» ειδικό φρουρό γι αυτή του την «απερισκεψία». Φυσικά τονίζει πως δεν πρέπει η Βία να περάσει από το δρόμο στα Σχολεία γιατί είπαμε, υπάρχει και ο φόβος της συνέχισης των μαθητικών διαδηλώσεων-καταλήψεων και μετά τις γιορτές και η ανησυχία του για το στραπατσάρισμα της έντεχνα…ωραιοποιημένης μουτσούνας του. Εύγε σου λοιπόν.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Φοιτητές χωρίς βιβλία

Ούτε φέτος το υπουργείο Παιδείας μπόρεσε να εφαρμόσει το νέο σύστημα, που δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να επιλέξει από κατάλογο συγγραμμάτων εκείνο που θα χρησιμοποιήσει για κάθε μάθημα. Τα ιδρύματα κλείνουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και σε πολλά τμήματα οι φοιτητές δεν έχουν πάρει ακόμη βιβλία.

Το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, την περασμένη Τετάρτη όταν βρέθηκα Θεσσαλονίκη σε μια ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η τεράστια ουρά στο ισόγειο του ιδρύματος δεν αφορούσε στην τελετή ορκωμοσίας αλλά σε φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι υπομονετικά περίμεναν τη σειρά τους για να προμηθευτούν τα συγγράμματα που τους αφορούσαν. Που και που ακουγόταν η φωνή μιας υπαλλήλου που ενημέρωνε του φοιτητές πως το τάδε βιβλίο εξαντλήθηκε και πως το δείνα θα το παραλάβαιναν την επόμενη εβδομάδα.
Μέσα του Δεκέμβρη, παραμονές γιορτών και κάποιοι φοιτητές δε θα έχουν πάρει ακόμα βιβλία. Και ας λέει το ΥΠΕΠΘ πως …όλα είναι θέμα Παιδείας!
Μη πει κανείς καμιά κακία του τύπου, τι να τα κάνουν τα βιβλία οι φοιτητές αφού όλοι μέρα είτε σε καταλήψεις βρίσκονται είτε σε πορείες και διαδηλώσεις. Γιατί, κάποιοι απ' αυτούς ....διαβάζουν.

'Ασυλο

Το άσυλο, το οποίο ως θεσμός δημιουργήθηκε μετά την πτώση της χούντας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παραβιάζεται ασύστολα σήμερα. Είναι άσυλο ναρκωτικών, πλασιέ, κακοποιών, αλλά πάντως όχι ιδεών.
Είμαι απ’ αυτούς που θεωρούν πως δεν πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, αλλά που πιστεύουν και απαιτούν να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι. Ποιοι είναι αυτοί:


Σύμφωνα με τον νόμο 1268/82, τρεις είναι οι περιπτώσεις άρσης του ασύλου:

  • Το άσυλο αίρεται αυτοδικαίως όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα και αδικήματα κατά της ζωής.
  • Το άσυλο αίρεται με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής ασύλου, που συνιστάται από τον πρύτανη, έναν εκπρόσωπο του διδακτικού προσωπικού και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η παραπάνω ομοφωνία, συγκαλείται η Σύγκλητος, η οποία αποφασίζει μόνον με την ειδική πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών.


Εντός των ιδρυμάτων αναφέρονται πολλές φορές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, σεξουαλικών επιθέσεων, κλοπών, καταστροφής δημόσιας περιουσίας με ανυπολόγιστη οικονομική ζημία, εμπρησμοί κ.τ.λ. Όλες όμως οι παραπάνω πράξεις μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε «καταφύγιο» για συγκεκριμένες παράνομες ομάδες, αλλά δεν υπάγονται στα λεγόμενα αυτόφωρα κακουργήματα με άμεση συνέπεια να μην τιμωρούνται. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Δεν είναι ανάγκη να τα απαριθμήσουμε. Η λύση λοιπόν είναι μόνο μία. Να εφαρμοστεί ο νόμος και ο καθένας από τους εμπλεκόμενους να αναλάβει την ευθύνη του. Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν. Τελεία και παύλα.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Σε τι μας είναι χρήσιμη η ΕΛΜΕ;

Εδώ και 3-4 χρόνια δεν εκτελώ τις υποχρεώσεις μου απέναντι στην ΕΛΜΕ Λάρισας, τον συνδικαλιστικό φορέα που με …εκπροσωπεί· ή που υποχρέωση έχει να με εκπροσωπεί. Δεν πληρώνω την εισφορά που απαίτησαν τότε να μου παρακρατείται από το μισθό μου, οπότε δε δικαιούμαι να συμμετέχω στις πολλές, τακτικές και πολυποίκιλες δραστηριότητές της, την εξής μία: τις εκλογές. Α ναι, και τις απεργίες. Γιατί, στις άλλες, τις Συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες για απεργίες, ούτε καν αυτοί που είναι οικονομικά τακτοποιημένοι δεν συμμετέχουν. Ούτε καν αυτοί που δηλώνουν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, που αν μαζευόντουσαν θα ήταν πάνω από 200. Η ΕΛΜΕ Λάρισας αριθμεί γύρω στα 2.800 μέλη και συμμετέχουν σε συνελεύσεις πάνω-κάτω 50. Τις ρίζες του κακού, οι κομματικοί και παραταξιακοί δεν νοιάζονται να βρουν. ‘Η μάλλον, για να είμαι ακριβής, τις γνωρίζουν αλλά δεν τους ακουμπούν, δεν νοιάζονται γι αυτές. Τους ενδιαφέρει, πρωτίστως, ο εαυτός τους και η συνδικαλιστική …ανέλιξή τους. Και μετά βλέπουμε. Γιατί, πολλαπλά είναι τα παραδείγματα συνδικαλιστών ή συνδικαλιζόμενων που ο απώτερος σκοπός τους δεν ήταν η εκπροσώπηση των συναδέλφων τους αλλά το προσωπικό όφελος. Μέχρι και βουλευτές …κατάντησαν, ορισμένοι από αυτούς.

Θέλω, για να είμαι ειλικρινής, να συμμετέχω στις εκλογές ανάδειξης του συνδικαλιστικού μου φορέα. Αλλά θέλω με έναν άλλο τρόπο. Μέσα από μια λίστα, ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να επιλέξω τους καταλληλότερους, αυτούς που νομίζω πως θα βοηθήσουν τον κλάδο. Γιατί υπάρχουν και αυτοί, να μην τα ισοπεδώσουμε όλα. Πώς θα γίνει λοιπόν, όταν καλούμαι να διαλέξω από ένα ψηφοδέλτιο έναν άξιο, αλλά μαζί με αυτόν, αν το ψηφοδέλτιο επικρατήσει, θα εκλέγει και ο ανάξιος -γιατί υπάρχουν και αυτοί, να μην τους εξομοιώνουμε όλους;

Τώρα που το σκέφτομαι …μετεκλογικά, σε τι μας είναι χρήσιμη η ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ; Αφού, προκειμένου για απόσπαση, βελτίωση ή μετάθεση, χρειάζεται κανείς να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση, να προστρέξει -αν δεν είναι τόσο …καθαρά τα πράγματα- σε γραφείο βουλευτή και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα …κρίνει, συνήθως θετικά. Ο συμπολιτευόμενος αιρετός θα συγκατανεύσει, ενδεχομένως κουνώντας το κεφάλι, ενώ ο αντιπολιτευόμενος, θα μειοψηφήσει καταγγέλλοντας. Αφού, προκειμένου να πάρουμε δεδουλευμένα, αναδρομικά ή κάποια αύξηση, δεν έχουμε παρά να κάνουμε μια δικαστική Αγωγή κατά του δημοσίου, να καταβάλουμε ή προκαταβάλουμε σε κάποιο δικηγορικό γραφείο και να αναμένουμε τη θετική απόφαση του δικαστηρίου. Και μαζί με μας, να κερδίσουν και όοοολοι οι υπόλοιποι καθηγητές, άσχετα από τον αν έκαναν ή όχι αγωγή.
Σε τι χρειάζεται η ΟΛΜΕ παρά μόνο σαν «συνομιλητής» του υπουργού ή σαν καταγγελτικός μηχανισμός με μονίμως ή σχεδόν μονίμως, αρνητικές θέσεις. Πάντα έτοιμη, η ΟΛΜΕ, για «αγωνιστικές» κινητοποιήσεις με κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους να συμμετέχουν ή να αντιδρούν. Και ενώ ο κλάδος δεν ακολουθεί, ή ακολουθεί σε πολύ πολύ μικρά ποσοστά, αυτοί …επιμένουν να κατεβάζουν ολόκληρο κλάδο σε, εκ των πραγμάτων, κλαδικές ήττες που κόστισαν και κοστίζουν ακόμη.

Τελικά, κατέληξα στο συμπέρασμα. Δε μου χρειάζεται καμία ΕΛΜΕ. Τα καταφέρνω και μόνος.
ΥΓ. Την προηγούμενη των εκλογών ήμουν σε κοινωνική εκδήλωση, στα ...μπουζούκια. Ενώ, την ημέρα των εκλογών, πήγα σ' ένα επαρχιακό γήπεδο να παρακολουθήσω ποδοσφαιρικό αγώνα. Συνηθίζεται βλέπετε!

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ (update)

Τι θα γίνει, αλήθεια, με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ καθηγητών, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν οι μαθητές προβούν σε καταλήψεις σχολείων που ορίστηκαν ως Εξεταστικά Κέντρα;

Ωχ, δε φαντάζομαι να με διαβάζουν τα Συντονιστικά Αγώνων Σχολείων και το υλοποιήσουν. Κινδυνεύω να πάω μέσα για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ: Τελικά, αναβλήθηκε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Μάλλον με ...διαβάζουν στο ΥΠΕΠΘ!

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα και Αντέγραψα: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η επισήμανση από Λαρισαίο έμπορο:
«Ουδείς αντιλέγει ότι τα επεισόδια δημιούργησαν ένα κακό κλίμα στην αγορά. Όμως, δεν βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε έξι...
Δεν χορηγούν οι μαθητές άδειες στα εμπορικά κέντρα που έχουν ανοίξει πάμπολλα τα τελευταία χρόνια.
Ούτε φταίνε οι μαθητές που αυξάνονται τα φοροχαράτσια από την εκάστοτε κυβέρνηση εις βάρος των μικρομεσαίων.
Ούτε πάλι ευθύνονται οι μαθητές που ο κόσμος δεν έχει λεφτά – αντίθετα περιμένει τον 13ο μισθό για να κλείσει τρύπες από καταναλωτικά και πιστωτικές...
Αυτά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», επισημαίνει (υπάρχει αντίλογος;).

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Τι αποφάσισαν οι μαθητές

"Τη Δευτέρα 15/12 περικυκλώνουμε την Αθήνα. Σε δήμους και γειτονιές κλείνουμε τους δρόμους και κάνουμε τοπικές κινητοποιήσεις"
.
Την απόφαση αυτή έλαβε το Συντονιστικό όργανο, το οποίο συνεδρίασε μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στα ακόλουθα σημεία ( στην απόφαση δεν αναφέρουν ώρα):
  1. Υπουργείο Παιδείας
  2. Εθνική Άμυνα
  3. Πλατεία Καλογήρων
  4. Θηβών / Δυτικές Συνοικίες
  5. Θησέως και Δαβάκη
  6. Πλατεία Κοραή ( Πειραιάς)
Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη νέες γενικές συνελεύσεις, ενώ θα μοιράσουν ενημερωτικά έντυπα με τα αιτήματά τους, στις γειτονιές, τους γονείς, τους εργαζόμενους.
Τετάρτη απόγευμα θα διαδηλώσουν μαζί με τους εργάτες στις 6:00μ.μ Ομόνοια.
Τη Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν νέο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές 12:00 Ομόνοια.

Στην απόφασή τους οι μαθητές αναφέρουν:» Για άλλη μια μέρα οι μαθητές ήμασταν στους δρόμους. Και ήμασταν χιλιάδες. Διαδηλώσαμε σε όλες τις πόλεις οργανωμένα περιφρουρημένα, αγνοώντας την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.
Δίνουμε μαχητική απάντηση στον Υπουργό Παιδείας που με δηλώσεις του αξιοποιεί τους κουκουλοφόρους για να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα. Καμία σχέση δεν έχουν τα επεισόδια και οι καταστροφές με το μαθητικό κίνημα.
Θα είμαστε στους δρόμους! Πολύμορφα σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Απευθυνόμαστε στους γονείς μας, στους εργαζόμενους. Να μπουν μπροστά, να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα
».
Δύσκολος άλλος ένας χειμώνας για την παιδεία. Παλαιότερα είχαμε τις συνηθισμένες ...προεορταστικές καταλήψεις. Τώρα όμως τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Τώρα, μάλλον, το ποτήρι ξεχείλισε και κανείς δε μπορεί να μαντέψει τις συνέπειες αυτού του ξεχειλίσματος.
'Οπως δηλώνουν οι μαθητές οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το κλίμα αυτό έχει ανησυχήσει την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, η οποία στη παρούσα φάση δεν προτίθεται να λάβει μέτρα.

Ο υπουργός Παιδείας ως άλλος …εμπρηστής

Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους μαθητές να διαδηλώσουν ειρηνικά αλλά να μη φορούν κουκούλες. Που τους είδες ρε άνθρωπέ μου τους κουκουλοφόρους μαθητές στις ειρηνικές τους πορείες και διαδηλώσεις; Αυτό που τουλάχιστον μας έδειξαν τα κανάλια, και αυτό που είδα εγώ στις διαδηλώσεις στη Λάρισα, ήταν ειρηνικές διαδηλώσεις όπου προσφέρθηκαν, από τους μαθητές προς τους αστυνομικούς και τα αστυνομικά τμήματα, από νεράντζια μέχρι λουλούδια και μπόλικα υβριστικά συνθήματα. Άντε και λίγα αυγά και πέτρες. Και πήραν ως αντίδωρο, δακρυγόνα. Διάβασε ρε άνθρωπέ μου την επιστολή τους, «δε χρειαζόμαστε δακρυγόνα για να κλάψουμε» σας λένε. «Κλαίμε και από μόνοι μας» συμπληρώνουν. Αλλού να αναζητήσεις τους κουκουλοφόρους, τους εμπρηστές και πλιατσικολόγους. Σίγουρα όχι στο χώρο των μαθητών.

Σε άλλη του συνέντευξη, επεχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του τη νύχτα της δολοφονίας, λέγοντας πως βρισκόταν σε κοινωνική εκδήλωση και ότι μόλις πληροφορήθηκε –αργά- το περιστατικό έφυγε και πήγε στο Υπουργείο, επικοινωνώντας με τη μητέρα του Αλέξη και παίρνοντας τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης. Ενώ, σχετικά με τα δημοσιεύματα που τον φέρουν ότι το απόγευμα της Κυριακής παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα εξήγησε πως πήγε να δει συμπατριώτες του που ήρθαν από την Κομοτηνή, ενόψει του αγώνα, αλλά δεν παρέμεινε για να δει τον αγώνα. Και κλείνει λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει σε κανένα να φορέσει κουκούλα στα παιδιά που αντιδρούν οργισμένα για τη δολοφονία του συμμαθητή τους, να τους οπλίσουν το χέρι με πέτρα και την ψυχή με μίσος.

Άκου να ...δεις. Κι εγώ που έχω εγκαταλείψει τα μαθητικά θρανία πριν από 35 τόσα χρόνια αλλά τα υπηρετώ από τη θέση του καθηγητή, μου ‘ρχετε να φορέσω κουκούλα και ν’ αρχίσω τον πετροπόλεμο. Μόνο και μόνο διαβάζοντας την …παρότρυνση του υπουργού και τις σχετικές δηλώσεις. Μου 'ρχετε να γίνω από αύριο τραμπούκος και ηθικός αυτουργός, παρασύροντας τους μαθητές μου σε ελεεινότητες, σαν κι αυτές που τους κατηγορεί ο υπουργός τους.

Ελάτε τώρα να αντιπαραβάλουμε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τις κινητοποιήσεις των μαθητών και φοιτητών, με τις εμπρηστικές δηλώσεις Στυλιανίδη. «Κρίσεις υπάρχουν στη ζωή και δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Η κρίση που ζούμε τώρα είναι γενική κρίση, κρίση αξιών, κρίση της ταυτότητας του ανθρώπου. Δεν πρέπει να απογοητευθούμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Αυτή η κρίση πρέπει να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε την ελπίδα. Είμαι αισιόδοξος ότι τα παιδιά που είναι καλοπροαίρετα θα βρουν αυτό το δρόμο».

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Υποβολή παραίτησης για λόγους ...αποκλίνουσας συμπεριφοράς

Να διατηρηθεί μέχρι 31 - 12 - 2008
Βαθμός ασφαλείας: ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Πληροφορίες : phlou…flis
Τηλέφωνο : 2410 3443284
e-mail : phlouflis@gmail.com
Λάρισα, 11-12- 2008
Αριθ. Πρωτ. 1666
Βαθμός Προτερ. Φ102/2977/10109744/ΩΓ1
ΠΡΟΣ:
  1. Περιφερειακό Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας
  2. Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας
  3. Προϊστάμενο του ...ου Γραφείου της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας
  4. Σχολικούς Συμβούλους Δ.Ε.
  5. Δ/ντή-Λυκειάρχη του …ου ΓΕ.Λ.Λάρισας
  6. Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων …ου ΓΕ.Λ. Λάρισας
  7. Πρόεδρο του 15μελούς μαθητικού Συμβουλίου του ...ου ΓΕ.Λ.Λάρισας


ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΟΕΡΙΦΟΡΑΣ

Θάθελα δια της παρούσης να σας ενημερώσω πως κι εγώ, στα μικράτα μου, όπως δεν με απατά η μνήμη μου -και όπως προκύπτει από τον υπηρεσιακό μου φάκελο- είχα αποκλίνουσα συμπεριφορά, την οποίαν δεν γνωρίζω αν απέβαλα στα …μεσηλικάτα μου. Δικαιούμαι να συνεχίζω εργαζόμενος ως καθηγητής-λειτουργός της δημόσιας Εκπ/σης ή θα πρέπει να σας υποβάλω την παραίτησή μου, για λόγους ευθιξίας;
Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας τον πρότερο έντιμόν μου βίον.
Σε περίπτωση που ισχύσει το δεύτερο, παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου.

Παρακαλώ δια τα καθ’ υμάς.

Υποβάλλω συνημμένως:

  1. Υπηρεσιακόν μου φάκελον
  2. Υπηρεσιακές Εκθέσεις Προϊσταμένων Δ/ντών μου

Διατελώ μετά τιμής


phlou…flis

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα

Συνταγματολόγος δεν είμαι μα ούτε και νομικός, αλλά ξεφυλλίζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδας και σταματώ στο άρθρο 16 και διαβάζω: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (παρ. 2) . Ενώ στην παρ. 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται σαφώς πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου...».
Παρά ταύτα και η μια και η άλλη διάταξη παραβιάζονται από το ίδιο το κράτος, από την ίδια την πολιτεία. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας με το νόμο για τα κολέγια παραβίασε ευθέως την παράγραφο 5 του αφού ανωτατοποίησε τα ιδιωτικά κολλέγια. Ενώ με πρόσφατη εγκύκλιο για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών «η παιδεία παύει να αποτελεί τη βασική αποστολή του κράτους τουλάχιστον ως προς την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους (την Ελλήνων) σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Αν καταλαβαίνω καλά, ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης της «επικρατούσας θρησκείας της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ...» (άρθρο 3 παρ. 1), διάταξη η οποία είναι θεμελιώδης (δεν αναθεωρείται).
Συμπεράνουμε πως, σε αυτό τον τόπο όταν οι απλοί νόμοι παραβιάζονται από τους απλούς πολίτες αυτοί λογοδοτούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ όταν το Σύνταγμα κατά κανόνα παραβιάζεται από τους πολιτικούς, εν προκειμένω από την πολιτεία, αυτή ουδέποτε λογοδοτεί. Υπάρχει Σύνταγμα στην Ελλάδα και οφείλουν οι πάντες να το τηρούν και να το σέβονται. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ισχύει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος το οποίο την υπεράσπισή του αφιερώνει στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Στην προκειμένη περίπτωση, όσοι δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιδράσουν με νόμιμα μέσα, δε δικαιούνται να σιωπούν.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Οι ορεξάτοι και κεφάτοι δάσκαλοι

Πούσαι παιδί, θες μια ...εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;
Μάθε παιδί μου γράμματα και κάνε υπουργέ μου μια μεταρρύθμιση.


Οι …μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση
ξεκίνησαν, κυρίως, από το 1976. Η πρώτη, γνωστή ως μεταρρύθμιση Ράλλη, είχε την κατάργηση του παλιού εξαταξίου γυμνασίου και το διαχωρισμό της μέσης εκπαίδευσης σε τριτάξιο γυμνάσιο, και γενικό λύκειο, τη δημιουργία των τεχνικό-επαγγελματικών λυκείων και την ίδρυση των ΚΑΤΕΕ. Ακολούθησε ο, κατ' ευφημισμόν, ...Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία, του Σουφλιά, με το …καθοδηγούμενο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά η μεταρρύθμιση του έμεινε στα χαρτιά (τουλάχιστον όσον αφορά τη Π/θμια και Δ/θμια Εκπ/ση). Η εκπαιδευτική …μεταρρύθμιση Αρσένη, με την κατάργηση του τύπου του λυκείου (Γενικό Τεχνικό-επαγγελματικό, πολυκλαδικό) και την αντικατάστασή του από το ενιαίο λύκειο, καθώς και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την κατάργηση του συστήματος των δεσμών και την αντικατάστασή τους με πανελλαδικές εξετάσεις στις τρεις τάξεις του λυκείου, και τέλος την κατάργηση των παραπεμπτικών εξετάσεων του Σεπτέμβρη. Για να φτάσουμε στο «Μάκη κάτσε φρόνιμα». Είχε προηγηθεί και μια άλλη …μεταρρύθμιση με τη δημιουργία των Πολυκλαδικών λυκείων, την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση με το σύστημα των δεσμών και άλλες μικρές αλλαγές. Ακολούθησε η …μεταρρύθμιση Γιαννάκου με κύριο θέμα την αναθεώρηση του Άρθ. 16 του
Συντάγματος για την ίδρυση μη-κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτέλεσμα ήταν η αναστάτωση στο χώρο της εκπαίδευσης με μαζικές κινητοποιήσεις και κύματα καταλήψεων. Και φτάνουμε στη …μεταρρύθμιση Στυλιανίδη με το «Έξυπνο Σχολείο» και το σλόγκαν «Όλα είναι θέμα παιδείας».

Εκπαιδευτικές μεταρρύθμισης ακούμε χρόοοονια τώρα αλλά δε βλέπουμε παρά μικρές -ενίοτε μικρομεγάλες- αλλά …σπασμωδικές και ξεκάρφωτες αλλαγές. Αν συνοψίσουμε, θα δούμε τα 19 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που στην πορεία έγιναν 9 και μετά έξι, τη βάση εισαγωγής του 10 που ως αποτέλεσμα είχε την …προώθηση των κομμένων στα κολλέγια, τη μετονομασία του ενιαίου λυκείου σε γενικού, των τεχνικών σχολών σε επαγγελματικές, την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων προς το χειρότερο -όπως οι ίδιοι οι καθηγητές και μαθητές ομολογούν, την αξιολόγηση των ΑΕΙ, η μετονομασία τμημάτων ΑΕΙ & ΤΕΙ. Τίποτε ουσιαστικό, τίποτε μόνιμο. Ο κάθε υπουργός Παιδείας, έχει βάλει στόχο αμέτι μουχαμέτι ν’ αφήσει τ’ όνομά του σφραγίδα σε μια ακόμη …μεταρρύθμιση.

Το πλέον πολυχρησιμοποιημένο σλόγκαν, που αφορά στην Εκπαίδευση, είναι «η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου». Ναι αλλά πώς θα επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη ποιοτική αλλαγή; Όπως …αποκάλυψε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο κυριότερος λόγος που οι σημερινοί μαθητές θα επέλεγαν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, είναι το καλό ωράριο και οι διακοπές. Βλέπουν τους καθηγητές τους, δηλαδή, να προσέρχονται από τις 8 ή 9 ή 10 και να φεύγουν στις 11 ή 12 ή το πολύ 2 το μεσημέρι (δεδομένου ότι το εβδομαδιαίο ωράριό τους είναι από 21 ώρες μέχρι και τις 16). Βλέπουν τους καθηγητές του να έχουν 15 ημέρες διακοπών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και 2 μήνες το καλοκαίρι. Ξεχνούν ή τους διαφεύγει ότι αυτό συμβαίνει –πάνω κάτω- και στις περισσότερες των χωρών εντός και εκτός Ε.Ε., καθώς και το ψυχοφθόρο του επαγγέλματος (στην ίδια έρευνα, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μας, δηλώνει ότι δεν θα ενθάρρυνε το δικό του παιδί να ακολουθήσει το ίδιο επάγγελμα διότι στην πορεία «ανακάλυψαν» ότι είναι ψυχοφθόρο).

Δε νομίζω πως θα διαφωνήσει κανείς ότι πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα και ότι ο εκπαιδευτικός σήμερα, δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται από μέρους της πολιτείας. Για να αντέξει (ο εκπαιδευτικός) λοιπόν, πρέπει πάνω απ' όλα να αγαπά αυτό που επέλεξε να κάνει και φυσικά να μπορεί να το κάνει καλά. Η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, δεν μπορεί να γίνει από ανθρώπους που επέλεξαν να το υπηρετήσουν, επειδή σχολνάνε στις 2 το μεσημέρι και κάθονται όλο το καλοκαίρι. Όπως επίσης δε θα υποστηρίζαμε σε καμιά περίπτωση ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει το σύνολο των εκπαιδευτικών ή ότι δεν υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα. Επομένως, το πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και γενικά της Πολιτείας είναι να βρει μεθόδους που θα προσελκύσει νέους, ορεξάτους και ταλαντούχους ανθρώπους στην εκπαίδευση και θα τους δώσει τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και άλλα στηρίγματα. Δεν είναι τα όμορφα σχολεία ούτε καν η προχωρημένη τεχνολογία που φτιάχνουν καταπληκτικά σχολεία· είναι οι ορεξάτοι δάσκαλοι!
ΥΓ. Αφορμή πήρα από ένα σχετικό άρθρο, στο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ θαρρώ, του οποίου τα διαδικτυακά ίχνη -για παραπομπή- έχασα. Ζητώ συγχώρεση από το συγγραφέα του άρθρου.