Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

27,9 εκ, ευρώ για τα σχολικά βιβλία

Mε το ποσό των 27.900.000,00 € θα χρηματοδοτηθεί από το υπ. Οικονομίας ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων για το οικονομικό έτος 2010, διαβάζω σχετική ανακοίνωση. Μου φαίνονται πολλά και είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν υπάρχει μια σωστή διαχείριση των βιβλίων όσον αφορά στην αποστολή τους στα σχολεία. Και εξηγούμαι:

Πριν μια εβδομάδα τα σχολεία δήλωσαν τις ανάγκες τους σε βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά, βασιζόμενοι σε περσινά νούμερα. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή, οι μαθητές -ας πούμε του λυκείου- δηλώνουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και ποια μαθήματα επιλογής θα παρακολουθήσουν για την επόμενη χρονιά. Την 11η Σεπτεμβρίου οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν και μέχρι την 15η Οκτωβρίου –σύμφωνα με την εγκύκλιο- μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση ή μαθήματα επιλογής. Από Σεπτέμβριο όμως στα σχολεία έχουν ήδη καταφθάσει τα βιβλία οπότε ή πλεονάζουν ή υπολείπονται. Η επιστροφή τους και αναδιανομή αποδείχθηκε ατελέσφορη, οπότε… Τα παραπανίσια αποθηκεύονται στα σχολεία.

Η μεγάλη σπατάλη γίνεται με τα βιβλία των μαθημάτων επιλογής, εκεί όπου υπάρχει –και πάντα σύμφωνα με το νόμο- δραματική αλλαγή αριθμού λόγω μετακινήσεων. Τι πρέπει να γίνει;την 1η Μαΐου, όλοι οι μαθητές να δηλώνουν την οριστική και δεσμευτική τους επιλογή Απλό, που αφορά στην κατεύθυνση που θα παρακολουθήσουν καθώς και στο μάθημα επιλογής. Νωρίτερα να τους έχει γίνει σχετική και αναλυτική ενημέρωση περί κατευθύνσεων-επιστημονικών πεδίων-πανεπιστημιακών σχολών καθώς και για το περιεχόμενο των μαθημάτων επιλογής. Έτσι ώστε το υπουργείο να συγκεντρώσει τους αριθμούς και να παραγγέλνει τα σχετικά. Τι εξυπηρετεί αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα, να δηλώνουν την 11η Σεπτεμβρίου και να έχουν δικαίωμα να …ξεδηλώσουν μέχρι και την 14η Οκτωβρίου. Ούτε το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει με …ρευστούς αριθμούς τμημάτων, ούτε οι τοποθετήσεις μπορούν να γίνουν σωστά και έγκαιρα, ούτε οι παραγγελίες βιβλίων να γίνουν με ακρίβεια. Φεύγει ο Οκτώβριος και υπολειτουργούν τα σχολεία, η δημόσια εκπαίδευση εκτίθεται και ο ιδιωτικός τομέας ανθεί. Εκτός και αν όλες αυτές οι αστοχίες και παραλείψεις γίνονται εκ του πονηρού, καθότι …πονηρά σκεπτόμεθα απαξάπαντες.

8 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

Πολυ απλα πρεπει να γινεται ενημερωση στην πρωτη λυκειου και ολα θα ηταν καλα! Θα τα επιλεγαμε και θα ξεραμε που βαδιζουμε... Οχι στα τυφλα! Μα ολα στα τυφλα σε αυτην τη χωρα??
Τι ακριβως δεν καταλαβαινουν??

KitsosMitsos είπε...

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως η σωστή ενημέρωση. Γιατί απ'ό,τι θυμάμαι, λίγα πράγματα γινόντουσαν παλιότερα σ'αυτό το θέμα.

phlou...flis είπε...

@Αλς και @Kitse: συμφωνούμε, γι αυτό και φέτος υπήρξε η σχετική ενημέρωση

Albus Genius είπε...

Τί θα έλεγες για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα μπορούσες να το έχεις στον υπολογιστή; Τί θα έλεγες αν όποιος ήθελε να τόχει σε χαρτί να μπορούσε να το παραγγείλει με 2 ευρώ όσο κάνει και μια εφημερίδα; Περισσότερες σελίδες έχει το σχολικό βιβλίο από την εφημερτίδα;

Angela είπε...

Γιατί χαθήκατε κ.συνάδελφε???
Μας λείπουν οι εύστοχες αναρτήσεις σας, μέρες που είναι, πονηρές και δύσκολες....

phlou...flis είπε...

@Albus Genius: εξαιρετικά καλή η ιδέα σου .....για να γίνει αληθινή

@Angela: σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το κεφάλι αδειάζει κάποτε και θέλει ....επαναφόρτιση. Άλλωστε, κυκλοφορούν και καλύτεροι.

Xpapathan είπε...

Πραγματικά η εικόνα μιας τέτοιας σπατάλης την ώρα που παίρνονται τόσα και τόσα μέτρα για την υποτιθέμενη σωτηρία της χώρας είναι τραγική.

phlou...flis είπε...

@Xpapathan: τραγική μεν όχι όμως μονόδρομη