Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Εκχωρείται το ΥΠΕΠΘ;

Μετά τον ΟΤΕ, τα ΛΙΜΑΝΙΑ, σταδιακά τη ΔΕΗ, την ΥΓΕΙΑ και άλλα …ευαγή ιδρύματα τα οποία παραδίδονται σε …ξένα χέρια, σειρά έχει και η Παιδεία. Μας το αναγγέλλουν οι παρακάτω τίτλοι, τους οποίους αλίευσα στο διαδίκτυο:
  • «Πρωτοβουλία» για την παιδεία
  • Ολοκληρώθηκε η ...παράδοση της Παιδείας στον Λαμπράκη
  • Με τη ... βούλα η παρέμβαση των επιχειρηματιών στα σχολεία

Ποια είναι η είδηση: Οκτώ Ιδρύματα παρεμβαίνουν δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης, συστήνουν μια Εταιρεία και υπογραφούν μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας. Τα Ιδρύματα αυτά είναι:

  1. το Ίδρυμα Ευγενίδου,
  2. το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου,
  3. το Ίδρυμα Λαμπράκη,
  4. το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη,
  5. το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας,
  6. το Ίδρυμα Μποδoσάκη,
  7. το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
  8. και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.


'Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα: Με άξονα την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην εκπαίδευση, μπήκαν δυναμικά στον χώρο της παιδείας και προχώρησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας τους με το υπουργείο Παιδείας, συστήνοντας τη «Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία», με στόχο την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και των πλέον πρόσφατων διεθνώς παιδαγωγικών μεθόδων. Η «Πρωτοβουλία» λειτουργεί συμπληρωματικά στην προσπάθεια της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την ονομασία «Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας», στο οποίο συμμετέχουν 58 σχολεία από όλη τη χώρα και 145 συνολικά εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μέσω του Διαδικτύου (http://schoolnet.protovoulia.org). Ταυτόχρονα, η «Πρωτοβουλία» έχει μεταξύ άλλων φτιάξει έναν αναλυτικό οδηγό σπουδών, διαθέσιμο στο Διαδίκτυο (http://studies.protovoulia.org), ο οποίος είναι πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και αποφοίτους του Λυκείου, καθώς δίνει πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρονται από όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, παράλληλα με συνδεόμενες περιγραφές επαγγελμάτων στη σύγχρονη οικονομία.

Το υπουργείο Παιδείας σε δελτίο Τύπου της 26ης Μαρτίου αναφέρεται αόριστα στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του και της «Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας», χωρίς να αναφέρει λέξη για το τι είναι η «πρωτοβουλία» αυτή και πώς θα βοηθήσει την εκπαίδευση στη χώρα μας. Απλώς περιορίζεται να αναφέρει τα 8 ιδρύματα που βρίσκονται πίσω απ' αυτήν.
Ουσιαστικά, η συμφωνία αυτή αναγορεύει τις επιχειρήσεις σε επίσημους συνεργάτες-συνεταίρους της κυβέρνησης στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής. Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι επιχειρήσεις βρίσκουν έναν νέο χώρο κερδοσκοπίας, αλλά και καθορίζουν από πρώτο χέρι τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ας σημειωθεί ότι από τα πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ αντέδρασε στην υπογραφή του Μνημονίου.

Επισκέφτηκα τις πιο πάνω ιστοσελίδες και μπορώ να πω πως σε αρκετά σημεία είναι καλύτερα οργανωμένες από τις αντίστοιχες του ΥΠΕΠΘ. Για το περιεχόμενο της ...συνεργασίας, με επιφύλαξη λέω πως ...φοβάμαι! Φοβάμαι γι αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα! Ο λόγος είναι ότι, βλέποντας γύρω μου αντίστοιχες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και "πρωτοβουλίες" σε ευαίσθητους τομείς -όπως η παιδεία- δε μου αφήνουν το δικαίωμα και την παραμικρή αμφιβολία να ...ελπίζω σ' αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: