Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Πρωινή προσευχή ή βιντεοκλίπ;

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Πολλά είναι κοινά, αρκετά διαφορετικά. Στα λύκεια, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αν όχι όλα αλλά τα περισσότερα, είναι η έγκαιρη πρωινή προσέλευση και συγκέντρωση, αλλά και η απαγγελία της προσευχής.
Βρήκα το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201/1998 που αφορά στην «Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων». Αναφέρει για την…
«5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.
α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης.
Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθοδοξων εκπαιδευτικώνν είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου

Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στα γυμνάσια και λύκεια. Συμπεραίνω λοιπόν πως η πρωινή προσευχή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Αρκετοί καθηγητές συνάδελφοί μου υποστηρίζουν την κατάργησή της γιατί θίγεται η ελευθερία, ή η προσωπικότητα ή είναι αντίθετη με το πνεύμα της ανεξιθρησκείας. Δε θα σταθώ εδώ, θα κάνω ένα παραπέρα βήμα, θα κάνω την …υπέρβαση. Προτείνω την αντικατάσταση της πρωινής προσευχής με την προβολή του βίντεο-κλιπ για την παρουσίαση του νέου λογότυπου του ΥΠΕΠΘ. [Αν δεν τόχετε δει; Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου έχει αναρτηθεί (πατήστε ΕΔΩ). Και αν θέλετε να το μεταφορτώσετε, πατήστε ΕΔΩ]. Τα όποια τεχνικά προβλήματα –τοποθέτηση βιντεοπροβολέα, θέση προβολής κ.ά- μπορούν να λυθούν σε συνεργασία με τεχνικούς και διαθεματικά! Καλή θέληση να υπάρχει. Αν είναι καλό, αυτό θα φανεί στην πράξη.

2 σχόλια:

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Μαζι σου φιλε.Φοβερη ιδεα.Αντε μπας και γλυτωσουνε και τα ερμα τα αλλοδαπα απο τον καταναγκασμο του Πατερ ημων...

phlou...flis είπε...

@exoaptonkyklo: θα το εισηγηθώ στη νέα μου δ/νση