Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σχολικά βιβλία για ...πέταμα

«Τα βιβλία που παράγονται κάθε χρόνο υπερβαίνουν κατά 25% περίπου τον αριθμό των μαθητών» , διαπιστώνει το Υπ. Παιδείας. Επιτέλους ανακαλύψανε την …Αμερική! Έτσι, το ΥΠΔΒΜΘ, σε συνεργασία με τον Ο.Ε.Δ.Β., έχει σχεδιάσει το «Εθελοντικό Πρόγραμμα Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων». Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει από το τρέχον σχολικό έτος 2010-2011 .
Άμεσος στόχος του προγράμματος Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων είναι η συστηματική συγκέντρωση των βιβλίων των μαθητών μετά το πέρας της χρήσης τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά το επόμενο σχολικό έτος ή να επιστραφούν στον Ο.Ε.Δ.Β. για πολτοποίηση.

Τι γίνεται μέχρι σήμερα και τι μπορεί να γίνει; Οι παραγγελίες των βιβλίων από τα σχολεία γίνονται με βάσει …εκτιμήσεις ή πρόχειρες δηλώσεις των μαθητών. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οι μαθητές της α’ και β’ τάξης δηλώνουν την κατεύθυνση που θα παρακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά καθώς και το μάθημα Επιλογής. Για τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνεται μια εκτίμηση του αριθμού των μαθητών που προβλέπεται να φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά. Το Σεπτέμβριο όμως ξαναδηλώνουν -υπογράφει και ο κηδεμόνας- και ενδέχεται η νέα δήλωση να είναι διαφορετική από την αρχική. Ακόμη, έχουν το δικαίωμα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και πάλιν να αλλάξουν γνώμη και να μετακινηθούν. Η παραγγελία όμως ήδη έχει δοθεί και τα βιβλία έχουν ήδη φτάσει στα σχολεία.

Υπάρχει λύση; Βεβαίως. Η Δήλωση θα πρέπει να γίνεται τον Ιούνιο στη Γραμματεία του σχολείου με την παρουσία και την υπογραφή του κηδεμόνα και να είναι οριστική. Έτσι ώστε να μπορούν τα σχολεία να δημιουργούν έγκαιρα τα τμήματα γενικής παιδείας, κατευθύνσεων και Επιλογής, να παραγγέλλεται η ορθή ποσότητα βιβλίων αλλά και να μπορεί το Υπουργείο να προσλαμβάνει το απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό έγκαιρα. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, να δικαιούται ο μαθητής –με τον Κηδεμόνα του- να καταθέτει Νέα Δήλωση από την 1η Σεπτεμβρίου και μέσα σε δυο τρεις μέρες για να οριστικοποιούνται τα τμήματα. Αυτό δε να είναι οριστικό και να μην καταστρατηγείται για κανένα λόγο. Τότε ίσως μπει μια τάξη στην …τάξη. Τόσο απλά!

7 σχόλια:

maxforeigner είπε...

Kαλησπέρα. Άλλη μια σπατάλη στο πιο σπάταλο κράτος του κόσμου (ίσως?)

phlou...flis είπε...

@Mike: δεν έχεις άδικο

KitsosMitsos είπε...

Αν γίνουν ηλεκτρονικά, κάτι θα γλυτώνει το κράτος!

Phivos Nicolaides είπε...

Ωραίες ιδέες, που τις ακολουθούν και σε άλλες κοινωνίες. Μακάρι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος υλοποίησής τους την πράξη. Γιατί από θεωρίες και ιδέες τα πάμε περίφημα, στην πράξη είναι που χωλένουμε...

phlou...flis είπε...

@Kitso: κάτι πάει να γίνει με το θέμα αυτό. Ίδωμεν

@Phive: έχεις δίκιο για τα ...λόγια τα ψεύτικα και τα μεγάλα

marianaonice είπε...

Χρόνια Πολλά με υγεία, χαρά, αγάπη και πρόοδο !!

Όσο για το να μπει τάξη στην ...τάξη... λιγάκι δύσκολο συνήθως...
:)))

phlou...flis είπε...

@marianaonice: εμείς ας κρατήσουμε την αισιοδοξία