Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σχολεία, Σχολικοί φύλακες και Δήμος

Κάποτε, όταν τελείωνε η πρωινή ή απογευματινή βάρδια, οι χώροι στα σχολεία και τα σχολικά συγκροτήματα ήσαν ανεξέλεγκτοι. Στον προαύλιο χώρο έμπαινε οποιοσδήποτε, μπορούσε να κάνει οτιδήποτε και αν είχε και θράσος περίσσιο, έμπαινε και μέσα στο σχολείο έσπαγε, έκλεβε και έκανε ζημιές. Τις δε νυχτερινές ώρες …έμπαιναν τα σκυλιά κι’ αλώνιζαν. Τις ζημιές τις καταμετρούσαμε την επομένη. Τόσα σπασμένα, τόσες μουντζούρες, τόσες χρησιμοποιημένες σύριγγες.
Είδαν κι απόειδαν οι αρμόδιοι ώσπου σκέφτηκαν πως τα σχολικά συγκροτήματα
χρειάζονται φύλαξη και μετά το κλείσιμο της βάρδιας. Έτσι προσέλαβαν Σχολικούς Φύλακες. Υπάγονταν απευθείας στο Δήμο, αργότερα στη Δημοτική Αστυνομία μα ποτέ στις Δ/νσεις των σχολείων. Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού, τα πράγματα διορθώθηκαν, τα προβλήματα περίπου εξαφανίστηκαν. Η φύλαξη ήταν επί 24ώρου βάσεως∙περιττό θάλεγε κανείς. Πάντως τα αποτελέσματα ήσαν θετικά. Δε γνωρίζω με ποια κριτήρια έγιναν οι σχετικές προσλήψεις, αλλά βλέποντας γύρω μου δε θάλεγα πως έγινα και με τα καλύτερα κριτήρια. Αλλά ας το αφήσω αυτό…
Δύσκολα χρόνια ήρθαν, τα οικονομικά φαίνεται πως δεν πήγαιναν καλά, μειώθηκε ο αριθμός των σχολικών φυλάκων, περιορίστηκε και η φύλαξη των χώρων χρονικά. Μέχρι την 10 βραδινή ώρα κλειδώνονταν οι χώροι, έβγαινε ανακοίνωση-διάγγελμα απαγόρευσης εισόδου στους συγκεκριμένους χώρους και ο φύλακες αποχωρούσαν. Τα …σκυλιά ξαναμπήκαν κι άλεσαν, αφού βρήκαν πάλι πεδίο δράσης ..λαμπρό. Κι εδώ αναρωτιέμαι -όπως φαντάζομαι κι εσείς- αν τα σχολεία έχουν περισσότερη ανάγκη φύλαξης την ημέρα ή τις βραδινές ώρες; Τις ώρες λειτουργίας της πρωινής ή και απογευματινής βάρδιας το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Υπάρχουν καθηγητές, υπάρχει επιστάτης. Στο κάτω κάτω ας κλείνουν-κλειδώνουν οι εξωτερικές πόρτες και ας μπουν θυροτηλέφωνα ή βιντεοθυροτηλέφωνα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν τελειώνουν οι βάρδιες.
Άραγε υπάρχει λύση, λιγότερο οικονομική απ’ ότι τώρα; Νομίζω πως ναι. Λιγότεροι φύλακες μπορούν να εποπτεύουν τις νυχτερινές ώρες περισσότερα σχολεία. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ένας φύλακας για κάθε σχολικό συγκρότημα ο οποίος να διαμένει σ’ αυτό. Θα μπορούσε ο ένας να φέρνει βόλτα περιοδικά σε κάποια σχολικά συγκροτήματα στα οποία να υπάρχουν τα ειδικά ρολόγια-ελέγχου, να χτυπάει την κάρτα και να προχωρά στο επόμενο. Μη μου πείτε πως είναι πρωτοτυπία γιατί είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε μεγάλους φυλασσόμενους χώρους, είτε από νυχτερινούς φύλακες είτε από εταιρείες σεκιούριτι. Το οικονομικό κόστος μειώνεται, η περίοδος και το αποτέλεσμα της φύλαξης αυξάνεται και το πρόβλημα λύνεται.

6 σχόλια:

nickpet είπε...

βιντεοθυροτηλέφωνα;;;; Θα μας κατηγορήσουν ότι κατασκοπεύουμε μαθητές.. αλλά και συναδέλφους!!!

KitsosMitsos είπε...

Σωστή η πρόταση.
Τώρα περιμένουμε ποιοι θα αντιδράσουν και σ'αυτήν - γιατί πάντα υπάρχουν οι αντιδρασίες συνείδησης ;-)

Ἅ λ ς είπε...

συμφωνω με το πρωτο σχολιο..αχαχα

βασικα το προβλημα παραμενει προβλημα και το πρωι και το βραδυ. Ξερετε πόσοι εξωσχολικοι μπαινουν στο σχολειο κατω απο τη μυτη ορισμενων καθηγητων που λεγεται οτι "περιπολουν" στην αυλη;; Δεν αντιλεγω ομως, φυσικα και το προβλημα εντεινεται καπου μετα τις 10 και αν ειναι να επιλεξει το κρατος αναμεσα στο καθολου ή το βραδινο τοτε σιγουρα πρεπει να τηρηθει το δευτερο σεναριο, με την προυποθεση να ειναι λιγο πιο υπευθυνοι και οσοι "φυλασσουν" ή καλυτερα προσεχουν τα παιδια...!

phlou...flis είπε...

@nickpet: θα ηχούν γλυκά οπότε θα γλυκαθούν οι αντιρρήσεις

@KitsosMitsos: θέλει να προωθηθεί και να φτάσει σε ώτα μη ακουόντων

@Αλς: είσαι σίγουροι πως εμείς που διδάσκουμε στα σχολεία, γνωρίζουμε έστω κσι εξ όψεως όλους τους μαθητές; Νομίζω πως αυτό είναι εκ φύσεως αδύνατον

Ἅ λ ς είπε...

φυσικα και το γνωριζω.. ενας λογος παραπανω να υπαρχει καταλληλη φυλαξη στην εισοδο. Και τωρα που το σκεφτομαι μη σας πω να υπαρχουν ειδικα πασο οπως στις σχολες που να γραφουν ονομα, σχολειο, τμημα και να εχουν φωτο... μα καλα δεν το σκεφτηκε κανεις????

phlou...flis είπε...

@Αλσ: ωχ, εισάγεις ...κενά δαιμόνια. σσσ μη μας ακούσουν