Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των καθηγητών στο 63ο βλάπτει την Παιδεία και τον Προϋπολογισμό

Αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της Παιδείας και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα επιφέρει η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των καθηγητών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να αναπέμψει στη Βουλή για επανεξέταση το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια του Σώματος την 1η Ιουλίου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών Μέσης, από το 60ό στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι με τον προτεινόμενο νόμο επεκτείνεται σταδιακά το όριο ηλικίας «υποχρεωτικής» αφυπηρέτησης των καθηγητών. …Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας επέλεξε να αναφέρει πρώτα τους εκπαιδευτικούς λόγους που τον οδήγησαν στην αναπομπή της νομοθεσίας και μετά τους οικονομικούς. Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής: 

Επιπτώσεις στην Παιδεία
«Με την παράταση του ορίου ηλικίας των καθηγητών περιορίζεται η δυνατότητα διορισμού στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία νέων προσώπων, τα οποία κατά κανόνα διαθέτουν περισσότερα προσόντα και δεξιότητες από τους παλαιότερους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της Παιδείας αλλά και να επιδεινώνεται το πρόβλημα επικοινωνίας των καθηγητών με τους μαθητές λόγω της αύξησης της διαφοράς ηλικίας. Ταυτόχρονα, με τον περιορισμό της δυνατότητας αυτής αυξάνεται η ανεργία μεταξύ των νέων επιστημόνων, με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την έκταση της οικονομίας. Παράλληλα, η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παιδείας εξαιτίας της, λόγω πνευματικής και σωματικής κόπωσης, μείωσης της αποδοτικότητας των καθηγητών, φαινόμενο το οποίο κατ’ ανάγκη επηρεάζεται με την αύξηση της ηλικίας».

Επιπτώσεις στην Οικονομία
Εκτός από τα πιο πάνω, ο πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτει ότι «ο αναπεμπόμενος νόμος θα επιφέρει αύξηση του κόστους των συντάξεων και, κατά συνέπεια, επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, λόγω της μεγαλύτερης σύνταξης και του μεγαλύτερου εφάπαξ ποσού που θα λάβουν οι καθηγητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν και μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους και μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης». Περαιτέρω, συνεχίζει, «ενδεχομένως να επιφέρει αύξηση του κόστους του μισθολογίου, αφενός λόγω του ότι θα δοθεί δυνατότητα στους καθηγητές ή τουλάχιστον σε ορισμένους από αυτούς, να ανελιχθούν σε ψηλότερες θέσεις/κλίμακες και αφετέρου γιατί οι καθηγητές αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μισθό αντί σύνταξης, η οποία ως γνωστό, με βάση την περί συντάξεων νομοθεσία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δεύτερο (½) των συντάξιμων απολαβών». Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, καταλήγει, ο μέσος όρος αύξησης του κόστους των συντάξεων και του εφάπαξ ποσού θα ανέλθει σε 18,74%. 

Πηγή: εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 21 Ιουλίου 2010

5 σχόλια:

Albus Genius είπε...

Απαράδεκτος ο κος Χριστόφιας, θα έπρεπε να ρωτήσει τον ΓΑΠ. Πρώτο μέτρο θα έπρεπε να είναι η καθυστέρηση του εφάπαξ τρία τέσσερα πέντε χρόνια,χωρίς νόμο,λόγω δυσλειτουργίας του ταμείου. Συνταξιοδότηση στα 65 σύν 5 χρόνια καθυστέρηση 70, μείον ο φόρος που θα εισπράξει από τους κληρονόμους τακτοποιήθηκε το εφάπαξ.Οι νέοι επιστήμονες θα κάνουν φροντιστήρια αφού με τους παλιούς δουλειά δεν γίνεται.΄Ετσι και δεν προσλαμβάνει καινούργιους το δημόσιο εξασφαλίζεται δουλειά στους νέους.Αν πάνε νέοι και καταργηθεί η ανάγκη φροντιστηρίων τί θα γίνουν οι υπόλοιποι.Αν καταλαβαίνουν τα παιδιά οι νέοι τί θα κάνουν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι που βοηθάν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το χάσμα αλλά και τους μεγάλους με τα ηρεμιστικά. Τί θα κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που φτιάχνουν τα ηρεμιστικά; θα απολύσουν κόσμο θα αυξηθεί η ανεργία. Απαράδεκτος σου λέω.

phlou...flis είπε...

@Αlbus genius: σςε νεότερα δημοσιεύματα, οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τολεκτικό ύφος του Χριστόφια, για προσβολή κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

nike skateboarding
nike outlet
vibram five fingers
vibram fivefingers
vibram five fingers shoes
five fingers shoes
five fingers

Ανώνυμος είπε...

ANISIXOS IS BACK!

http://anisixos.blogspot.com/2010/08/anisixos-is-back.html

marianaonice είπε...

Τι να πω?
Παντού τα ίδια χάλια!

Καλό φθινόπωροοο!!
:)))