Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Διαβάζετε μεγαλοφώνως

Διάβασα, Είδα, Άκουσα (μα δε θυμάμαι πού), πως ....Η μεγαλόφωνη σκέψη βοηθάει τους φοιτητές, οδηγεί πιο γρήγορα στη σωστή λύση.

Οι φοιτητές που σκέπτονται μεγαλόφωνα όταν καλούνται να λύσουν μία μαθηματική άσκηση, τη λύνουν γρηγορότερα κι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν τη σωστή απάντηση. Αυτό υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που ανέλυσαν σε βάθος την εργασία τελειοφοίτων φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, οι οποίοι βιντεοσκοπήθηκαν ενόσω έλυναν ο καθένας μόνος του σε ξεχωριστή αίθουσα ένα πρόβλημα. Οπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, «η αναπαράσταση του προβλήματος –είτε μέσω μεγαλόφωνης σκέψης είτε σχεδιασμού του στο χαρτί– διαδραματίζει καίριας σημασίας ρόλο στη μαθηματική σκέψη, ευνοεί την κατανόηση εννοιών και διεγείρει την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και εύστροφου τρόπου σκέψης στην επίλυση προβλημάτων». Σύμφωνα με τους ίδιους, η ικανότητα αναπαράστασης των προβλημάτων «σχετίζεται στενά με την επιτυχή επίλυσή τους».
Άντε καλοί μου μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, αφήστε τις άλλες μεθόδους -υπνοπαιδεία, αντιγραφή, συστήμα "μπούκα", της τεχνολογική υποκλοπή κ.ά.- και δοκιμάστε τούτην εδώ την καινοφανή μέθοδο. Θα μου πείτε, σε μια αίθουσα όπου βρίσκεται πλήθος φοιτητών -ας πούμε σε γραπτή εξέταση- αν το πλήθος μεγαλοφώνως διαγωνίζεται, τι πανζουρλισμός θα προκύψει, τι συγκέντρωση μυαλών και τι λύσεις προβλημάτων θα αναμένουμε; Ε, ομολογώ πως δε γνωρίζω και ούτε δύναμαι να σας απαντήσω αν οι ισπανοί ερευνητές το μελέτησαν ενδελεχώς.

6 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

Παντως πιανει...Ειμαι φαν της μεθοδου...

Albus Genius είπε...

Ωραία θα φωνάζουμε, είναι και κάτι τηλέφωνα τώρα που έχουν μέχρι 4 γίγα μνήμη.Θα το ταράξουμε το απομνημονευτικό σύστημα ου μην αλλά και φωναχτά.

Aquila είπε...

Έχουν δίκιο οι του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.
Όπου εστιάζουμε την προσοχή μας, εκεί διοχετεύουμε και την ενέργειά μας.
Οι σκέψεις όμως έχουν μια τάση χαοτική ,φυγόκεντρη.(θα το έχεις παρατηρήσεις σε στιγμές χαλάρωσης.Από το ένα θέμα πολύ εύκολα μπορούν να μεταπηδήσουν σε κάποιο άλλο, μετά στο επόμενο, κ.ο.κ)
Μόνο διά του λόγου μπορούμε να γειώσουμε την ενέργεια των σκέψεών μας και να την στρέψουμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

phlou...flis είπε...

@EiRiNi: έχουμε και πειραματική απόδειξή δλδ

@Albus Genius: ηχορύπανση δλδ;;

@Aquila: Εύστοχες οι επισημάνσεις σου. Εκείνο το ...φυγόκεντρο τόχω παρατηρήσει.

marianaonice είπε...

Πράγματι ήμουν από αυτούς που μελετούσα μεγαλοφώνως και μάλιστα περιφερόμενη με το βιβλίο μου μέσα και έξω από το σπίτι! χαχαα!
Βαριόμουν καθιστή!
:))

phlou...flis είπε...

@marianaonice: μπορώ να υποψιαστώ την ...τρέλα που επικρατούσε