Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ανοιχτό Σχολείο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πριν από αρκετό καιρό, έγραφα για «Ένα σχολείο που δεν κλείνει ποτέ» (κλικ) για ένα σχολείο το οποίο θα είναι ανοικτό και τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και να αξιοποιείται από τους πολίτες όλων των ηλικιών. Πριν κάποιες μέρες, διάβασα στην κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επιστολή ενός Δημάρχου πόλης της Κύπρου, της Λακατάμιας (κλικ για να διαβάσετε τα σχετικά με το θεσμό), σχετική με το θέμα. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν έμπνευση, όραμα, και τολμούν. Είθε να δούμε κάτι ανάλογο να πραγματοποιείται και από Δήμους της Ελλάδας.
Παραθέτω την επιστολή.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο θεσμός του Ανοιχτού Σχολείου επεκτείνεται από φέτος και στη Λακατάμια
Λουκάς Ιατρός, δημάρχος Λακατάμιας

"Θεωρώ σημαντική την εξέλιξη αυτή για το δήμο μας και θέλω να εκφράσω και δημόσια την ικανοποίησή μας. Η πολιτεία μας έχει ανάγκη να κάνει βαθιές τομές στην κοινωνική πολιτική της και στον πολιτισμό. Ο τρόπος για να το επιτύχει είναι να αναμίξει αποφασιστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι η αρχή που βρίσκεται εγγύτερα στους δημότες και γνωρίζει τα προβλήματά τους. Αυτό είναι και το νόημα του Ανοιχτού Σχολείου. Να ανοίξουν οι υποδομές των σχολείων και τα απογεύματα και να καταστούν χώρος δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών σε ποικίλους τομείς: Τον κοινωνικό προβληματισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα θετικές ενδείξεις ότι θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα στον τόπο μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να πάψει να θεωρείται μια δημόσια Αρχή με περιορισμένους και συμπληρωματικούς ρόλους. Σε ορισμένους τομείς που αφορούν άμεσα τον πολίτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πρωταγωνιστής και ο εκφραστής της πολιτικής του κράτους στο τοπικό επίπεδο. Τέτοιοι τομείς είναι κατά την άποψή μου, η κοινωνικοποίηση των πολιτών και η συγκρότηση οργανωμένων συνόλων που στόχο θα έχουν την προώθηση τοπικών πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.Η πολιτεία χρειάζεται έναν τοπικό παράγοντα που να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε να αναζωογονηθεί η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά.
Αυτός ο αποφασιστικός παράγοντας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές το τελευταίο διάστημα, τόσο σε σχέση με την αιρετή εκλογή και τη σύνδεση των σχολικών εφορειών με τους δήμους, όσο και ο θεσμός του Ανοιχτού Σχολείου.
Η Λακατάμια θα αδράξει αυτή την ευκαιρία και θα κάνει το παν να καταστήσει το θεσμό του Ανοιχτού Σχολείου ένα μέσο που θα φέρει κοντά τους πολίτες και θα τους καταστήσει συμμέτοχους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η συμμετοχή, η πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων είναι επιλογές που εντάσσονται στην κατεξοχήν αποστολή του αυτοδιοικητικού κινήματος. Το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Πρέπει να αποκεντρώσει εξουσίες και να αναθέσει νέους ρόλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θα γίνει σταδιακά εφικτό με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετάθεση αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στις τοπικές Αρχές για να δουλέψουν στο επίπεδο της πόλης, της συνοικίας και της γειτονιάς.
Το Ανοιχτό Σχολείο στη Λακατάμια θα λειτουργήσει στο πρότυπο ενός οργανωμένου συνόλου, θεσμοθετημένου ως σωματείου με δική του συνέλευση και διοικητικό συμβούλιο.
Στόχος μου είναι να προσελκύσω τη συμμετοχή ανθρώπων που θα δουλέψουν εθελοντικά, αλλά και συστηματικά, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι και οι σχολικές υποδομές να αξιοποιηθούν πλήρως.
Θέτουμε κατά προτεραιότητα την οργάνωση δραστηριοτήτων με επίκεντρο την ποιότητα ζωής στη Λακατάμια, τις πνευματικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και τη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων όπως το περιβάλλον, τη χρήση νέων τεχνολογιών κ.τλ."

Πηγή: εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Εδώ τα σχολεία κλείνουν λόγω γρίπης...λένε.

phlou...flis είπε...

@KitseMitse: ναταν μόνο γιαυτό;