Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Κύπρο, δίνουν πολύ περισσότερα για την παιδεία

Στις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν τα περισσότερα κονδύλια για την παιδεία, κατατάσσεται η Κύπρος. Με εξαίρεση τη Δανία, το νησί δίνει τα πιο πολλά χρήματα για τη δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη των «27» ενώ κατέχει και μια από τις υψηλότερες θέσεις στις δαπάνες ανά μαθητή/φοιτητή.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Βασικά στοιχεία για την εκπαίδευση στην Ευρώπη 2009» του ευρωπαϊκού δικτύου Ευρυδίκη, η Κύπρος επένδυσε το 7% του ΑΕΠ στην εκπαίδευση κατά το 2006, ποσοστό που είναι αισθητά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,1%). Μάλιστα η Κύπρος είναι η μια από τις τρεις χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τα κονδύλια για την παιδεία πάνω από 20% από το 2001 μέχρι το 2006. Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Δανία η οποία επένδυσε στην εκπαίδευση το εντυπωσιακό 8% του ΑΕΠ. Δεύτερη είναι η Κύπρος, ενώ ακολουθεί τρίτη η Σουηδία και μετά το Βέλγιο. Η δε Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη θέση, αφού με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το 2005 επένδυσε μόλις το 4% του ΑΕΠ στην εκπαίδευση ενώ ο μέσος όρος των «27» ήταν 5%. Όσο για τη Φινλανδία η οποία φημίζεται για το εκπαιδευτικό της σύστημα, κατά το 2006 δαπάνησε 6,1% του ΑΕΠ.
Η Κύπρος συγκαταλέγεται επίσης, ανάμεσα στις χώρες της γηραιάς ηπείρου που διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αρκεί να εξετάσει κάποιος τα στοιχεία για τις δαπάνες ανά μαθητή και φοιτητή. Ειδικότερα, για το 2006 η Κύπρος έδωσε €5.900 ανά μαθητή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατακτώντας έτσι την έβδομη θέση. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση αφού διέθεσε €9.000 ανά μαθητή, ενώ κατέχει την πρωτιά όσον αφορά στη δαπάνη ανά φοιτητή με €18.400. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλα κράτη μέλη επένδυσαν πολύ λιγότερα χρήματα. Π.χ. η Ελλάδα διέθεσε μόλις €5.200 ανά φοιτητή, η Γαλλία σχεδόν τα μισά (€9.800) και χώρες όπως η Ρουμανία, η Μάλτα και η Βουλγαρία από €2.700-€3.900 ανά φοιτητή.


Πηγή: εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Αυτό το άρθρο σε συνδυασμό με την προπροηγούμενη ανάρτηση μας δείχνει γι άλλη μια φορά ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν.

dyosmaraki είπε...

Πολυ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις phlouflis. Θλίβομαι για την Ελλάδα. Για την παιδεία και τον πολιτισμό δείχνει να μην ενδιαφέρεται!!!
Ακόμη και στις προεκλογικές ομιλίες δεν άκουσα να σχεδιάζονται συνταρακτικά μέτρα ούτε για τον πολιτισμό ούτε για την παιδεία.

phlou...flis είπε...

@kitseMitse: και είναι στον πάτο του βαρελιού

@dyosmaraki: όπως προείπα, στον πάτο του βαρελιού είναι τοποθετημένα

Albus Genius είπε...

Για την Κύπρο δαπανώνται πολύ περισσότερα, μην ξεχνάς και τους Κυπρίους σπουδαστές που σπουδάζουν δωρεάν στην Ελλάδα. Οπότε ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Υπάρχει και μια απορρόφηση της ανεργίας της Κύπρου,υπάρχουν πολύ Κύπριοι καθηγητές στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιο δύσκολη η ανάλυση. Για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο.

phlou...flis είπε...

@Albus Genius: διακρίνω και κάποιες ...κακιούλες;