Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Δεύτερη κατανομή και στις θέσεις στα ΤΕΙ και ΑΕΙ - Update

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν, οι υποψήφιοι και αυριανοί σπουδαστές ή φοιτητές γνωρίζουν σε ποια σχολή ή τμήμα πέρασαν, κάποιοι ξεκίνησαν τη διαδικασία αναζήτησης στέγης, ενώ όσοι απέτυχαν σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Υπάρχει και μια κατηγορία υποψηφίων που είναι –εν μέρει- σε αναμονή. Αναφέρομαι στους αθλητές οι οποίοι πέτυχαν πανελλήνια ρεκόρ και εμπίπτουν στην κατηγορία της επιδότησης με το επιπλέον 10%. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και ενδέχεται, αρκετοί από αυτούς να εγκαταλείψουν τις σχολές στις οποίες ήδη πέρασαν και να εγγραφούν σε άλλες, τις οποίες θα πετύχουν με το επιπλέον 10%. Μέχρις εδώ, τίποτα το μεμπτό. Το παράλογο της υπόθεσης είναι πως, αν τελικά επιλέξουν μια άλλη σχολή από αυτή που πέρασαν, η κενή θέση η οποία ενδέχεται να προκύψει ΔΕΝ θα καλυφθεί από άλλον υποψήφιο. Απλά, η θέση σε σχολή ή τμήμα που θα αφήσουν –για να πάρουν την άλλη όπως θα προκύψει από το επιπλέον 10%- θα παραμείνει κενή. Τραγικό, για μια πολιτεία η οποία δε μπορεί να αναδιανείμει κενές θέσεις.


Ανάλογο παράδειγμα ισχύει και με όσους υποβάλλουν μηχανογραφικό με το 10%. Συνήθως, η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από όσους απέκτησαν ένα πτυχίο, ή και όσους ακόμη ακόμη βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών -ω της παρανομίας- προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ενός φοιτητικού πάσο ή –και αφορά αποφοίτους στρατιωτικών ή αστυνομικών σχολών- να δικαιούνται φοιτητική άδεια. Με αυτή τους όμως την ενέργεια, στερούν θέσεις από άλλους οι οποίοι θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν.


Κι εδώ έρχεται το Υπουργείο Παιδείας να επιδείξει την ανικανότητά του. Μια ανικανότητα που δεν του επιτρέπει να ελέγξει αυτές τις καταστάσεις. Να βάλει σε δεύτερη κατανομή-επιλογή τις σχολές-τμήματα στις οποίες αδειάζουν θέσεις και να ελέγξει τους διπλοεγγεγραμμένους. Εξ όσον γνωρίζω, στην Κύπρο ισχύει ο θεσμός της δεύτερης κατανομής. Υποψήφιοι που δηλώνουν Σχολές σε ελληνικά πανεπιστήμια ή και στο κυπριακό, μετά την τελική τους επιλογή, η κενή θέση καταλαμβάνεται από τους επιλαχόντες. Δεν «σπαταλούνται» με αυτό τον τόπο οι θέσεις. Και αφού το εφαρμόζουν οι κύπριοι, γιατί να μην μπορούν να το εφαρμόσου και οι ελλαδίτες;
Από την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (2 Σεπτ 2009)

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η β΄ κατανομή θέσεων

ΜΕΧΡΙ αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσπαθούσαν να εντοπίσουν τηλεφωνικώς τους διπλοθεσίτες φοιτητές, αυτούς δηλαδή που εξασφάλισαν μια θέση στο εν λόγω ίδρυμα και μια δεύτερη σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Μετά από αρκετές προσπάθειες η αποστολή τους στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των διπλοθεσιτών απάντησε τελικά ποια από τις δυο θέσεις θα κρατήσει και έτσι η β’ κατανομή θέσεων στο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθεί κανονικά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τους 450 διπλοθεσίτες οι 200 περίπου αποφάσισαν να σπουδάσουν στην Κύπρο ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη θέση τους στο νησί
και να μεταναστεύσουν για σπουδές στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι στην β’ κατανομή θα διατεθούν γύρω στις 200 θέσεις (ίσως και λιγότερες). Σε σχετικό δελτίο, η Υπηρεσία Σπουδών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καταβάλλονται προσπάθειες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να ανακοινώσει τους υποψήφιους οι οποίοι εξασφάλισαν θέση μέσω της δεύτερης κατανομής. Όπως τονίζει, αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (www.ucy.ac.cy/fmweb) και θα δημοσιευτούν και στον Τύπο μαζί με όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Αν τηρηθεί το πιο πάνω χρονοδιάγραμμα οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα κληθούν να προσέλθουν στα γραφεία της Υπηρεσίας Σπουδών στην πανεπιστημιούπολη την ερχόμενη Παρασκευή 4 του μηνός για να καταθέσουν το συμπληρωμένο έντυπο εγγραφής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για διεκδίκηση θέσης μέσω της β’ κατανομής ανέρχονται στους 800. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι περίπου ένας στους τέσσερις θα πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: