Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τα μεγάλα "παράθυρα" για την εισαγωγή σε ΑΕΙ.

Παραθυράκι είπατε στην εισαγωγή σε ΑΕΙ; Πορτοπαράθυρο καλύτερα! Πράγματα γνωστά τοις πάσιν, αλλά... Θα τολμήσει κανείς να τα κόψει και όχι να τα περιορίσει; Ή απλώς, το χόμπυ της εποχής, διαπιστώσεις να κάνουμε; Τελικά ΚΑΙ αυτό το σύστημα το κάναμε διαβλητό κι ας ήταν το μόνο για το οποίο ήμασταν έτοιμοι να ...κόψουμε φλέβες. Ειδέστε παρακάτου:

Αποκαλυπτικός ήταν στη Βουλή ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος σχετικά με το πώς μια μερίδα υποψηφίων με χαμηλούς βαθμούς εισάγεται σε ιατρικές , νομικές και άλλες περιζήτητες σχολές .

"Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων ( σ.σ.εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων) οι οποίοι κανονίζουν την απόσπασή τους, έτσι ώστε το παιδί τους να δώσει εξετάσεις με τις ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου", είπε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος στη Βουλή και συνέχισε: «Να σας αναφέρω μία γενική κατηγορία ακραίων περιπτώσεων, τους αθλητές. Έχουμε αθλητές οι οποίοι, επειδή έχουν ειδικό τρόπο που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, καταστρατηγούν τις διατάξεις. Στις ομάδες μπάσκετ που συμμετέχουν, υπάρχουν αθλητές οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την είσοδο στα πανεπιστήμια, διότι έχουν ήδη αυτά τα τυπικά προσόντα και μπαίνει και κάποιος για πέντε λεπτά από τους αναπληρωματικούς, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την είσοδο».

Συνεχίζοντας ο οφ. Παιδείας ανέφερε ότι: «Να σας πω για γιατρούς, τρίτεκνους, οι οποίοι έχουν βίλες και οι οποίοι επιλέγουν το τμήμα εκείνο στην επαρχία που έχει τις λιγότερες μονάδες, έτσι ώστε εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη να μπουν στο πανεπιστήμιο στη συνέχεια; Να σας πω για περιπτώσεις όπου έχουμε αθλήματα που μπαίνουν παιδιά στο πανεπιστήμιο, έχουμε το τραμπολίνο, το μπριτζ - ονόματα που δεν τα ήξερα- το μπιλιάρδο, το Ζίου Ζίτσου, το Γου Σου Κουνγκ Φου -δεν ξέρω αν το ξέρετε εσείς αυτό- το τσιδαόμπα»

Πηγή: esos

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δίνουν τα χέρια διευθυντές - μαθητές

Από την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου:

Ομόφωνες αποφάσεις για αλλαγές σε στολές, εκδρομές, καντίνες

Αποφασισμένες να δώσουν ένα τέλος στο σίριαλ της μαθητικής στολής και της ευπρεπούς εμφάνισης είναι οι ηγεσίες των διευθυντών και των μαθητών, οι οποίες δίνουν τα χέρια και καταθέτουν κοινή πρόταση, πιστεύοντας ότι με την εφαρμογή της όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Συμφωνούν, επίσης, σε αναθεώρηση των σχολικών εκδρομών, ενώ παράλληλα, τα βρίσκουν και στο θέμα των σχολικών κυλικείων. Πότε έγιναν όλα αυτά; Πριν από μερικές μέρες, όταν η γραμματεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο διευθυντών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα της συνάντησής τους, ήταν να διαψεύσουν όσους νόμιζαν ότι οι δυο αυτοί φορείς δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνες αποφάσεις. Αποδείχτηκε, όμως, ότι τελικά δεν έχουν να χωρίσουν και τόσα πολλά.
Για τα όσα συζητήθηκαν και για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, μίλησε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Διευθυντών, Κυριάκος Μπαρρής.
«Ναι» στις φόρμες:
Ο κ. Μπαρρής εξήγησε ότι η ΠΣΕΜ έθεσε το αίτημά της για να επιτραπούν οι αθλητικές φόρμες. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ στο να δοθεί το δικαίωμα στους μαθητές να φοράνε τις φόρμες τους κατά τους χειμερινούς μήνες, αρκεί να καθοριστούν κάποιες προδιαγραφές, π.χ. το χρώμα, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
Τζιν και στο Γυμνάσιο:
Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε επίσης, η ανάγκη να υπάρχει ομοιομορφία στη στολή των μαθητών τόσο των Γυμνασίων όσο και των Λυκείων. Ανέφερε ότι τα παιδιά του γυμνασιακού κύκλου έχουν παράπονο που δεν επιτρέπεται να φοράνε τζιν, όπως οι μεγαλύτεροι συμμαθητές τους και «με το δίκαιό τους», όπως παραδέχτηκε ο κ. Μπαρρής. Είπε λοιπόν, πως «συμφωνήσαμε ότι θα ήταν καλό ό,τι ισχύει στο Λύκειο να ισχύει και στο Γυμνάσιο».
Καθορίστε την ή καταργήστε την:
Οι διευθυντές μπορεί να έκαναν παραχωρήσεις στο θέμα του τζιν και της φόρμας, έθεσαν όμως, και το δικό τους αίτημα, την ανάγκη να καθοριστεί επακριβώς η στολή των μαθητών. «Διαπιστώσαμε δυσκολία στην εφαρμογή των σχετικών κανονισμών», υπέδειξε ο κ. Μπαρρής και πρόσθεσε ότι «οι πολλές επιλογές δημιουργούν προβλήματα». Έκανε λόγο για ασάφεια στους κανονισμούς και επεσήμανε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να επανεξετάσουν το όλο θέμα. «Η στολή πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια, διαφορικά ας την καταργήσουμε για να μην βασανιζόμαστε άλλο», είπε και παραδέχτηκε ότι λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, σε αρκετά σχολεία οι εκπαιδευτικοί ταλαιπωρούνται με το εάν οι ενδυματολογικές επιλογές των μαθητών επιτρέπονται ή όχι. Σημείωσε ότι με τη θέση αυτή συμφώνησε και η ΠΣΕΜ.
Τέρμα το Ζύγι για καλαμάρι: Αναφερόμενος στο θέμα των προγραμματισμένων σχολικών εκδρομών εντός Κύπρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών υποστήριξε ότι έπαψαν να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους καθιερώθηκαν. «Πρέπει κάτι ν’ αλλάξει», όπως ανέφερε και απεκάλυψε ότι ο Σύνδεσμος έχει δυο εναλλακτικές προτάσεις. α) Να καταργηθούν και ως αντισταθμιστικό μέτρο, να αυξηθούν από δυο σε τέσσερις οι μέρες που οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου. β) Να διοργανώνονται εκδρομές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όχι για ολόκληρο το σχολείο αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών κάθε φορά, π.χ. στο πλαίσιο της λειτουργίας των ομίλων.
«Πλέον, ο μαθητής δεν έχει ανάγκη να πάει στο Ζύγι για να φάει καλαμάρι», ανέφερε χαριτολογώντας ο κ. Μπαρρής, για να συμπληρώσει από την άλλη, «πόσο πιο ωφέλιμο θα ήταν για παράδειγμα, ο καθηγητής της Τέχνης να επισκέπτεται μαζί με τους μαθητές του ένα βυζαντινό εκκλησάκι». 

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ 

Οι διευθυντές προτείνουν «μεταρρύθμιση» ακόμα και στη λειτουργία των σχολικών καντίνων. Ο κ. Μπαρρής τονίζει την ανάγκη να μετεξελιχθούν σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη μεταβίβαση της διαχείρισής τους είτε στα ίδια τα σχολεία είτε στους Συνδέσμους Γονέων, προκειμένου να προσφέρουν φθηνά και υγιεινά προϊόντα στους ενοίκους των αιθουσών διδασκαλίας. Αναφερόμενος στα κέρδη όχι μόνο των κυλικείων αλλά και των Σχολικών Εφορειών (λόγω των υψηλών ενοικίων που λαμβάνουν) διερωτήθηκε γιατί αυτά τα λεφτά να μην τα επωφελούνται τα ίδια τα παιδιά. Θα μπορούσε, όπως είπε, να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων στο κάθε σχολείο και την παροχή βοήθειας σε άπορα παιδιά. Επεσήμανε ότι και η ΠΣΕΜ τάσσεται υπέρ του να μετατραπούν οι καντίνες σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. 

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΙΚΥ: Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα προκηρυχθούν προγράμματα για το ακαδ. έτος 2011-2012

Στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας και σε συνεννόηση με το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. για το ακαδ. έτος 2011-2012 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ

α) Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και 
β) Πρόγραμμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. 

Για τα υπόλοιπα προγράμματα του ΙΚΥ καθώς και για τον τρόπο επιλογής και χρηματοδότησης θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση. Τα παραπάνω αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Τι σχόλιο να προσθέσω στην παραπάνω ανακοίνωση; Το "και μη χειρότερα" είναι αρκετό; Οι επενδύσεις σε οπλικά συστήματα και πολεμικούς εξοπλισμούς φαίνεται πως αποδίδουν περισσότερα οφέλη παρά για έρευνα.